Tagliatelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem 🍝🍝🍝
Dla wielbicieli makaronu i ryb! Makaron w kremowym sosie z soczystym łososiem.😋 Idealna propozycja na obiad dla rodziny jak i romantyczną kolacje we dwoje.💑
Składniki:
Marynata
- świeża bazylia – kilka listków lub suszona
- olej słonecznikowy – 1 łyżeczka
- Tagiatelle
- makaron Tagiatelle – 300 g
- filet z łososia – 300 g
- Sos
- cebula – 2 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- kapary – 60 g
- pomidory pelati z puszki – 100 g
- słodka śmietanka 30% – 500 ml
- olej słonecznikowy – do smażenia
- świeża bazylia – kilka listków
- sól, pieprz
- woda – kilka łyżek
Przygotowanie:
Drobno posiekaną bazylię polewamy na desce olejem i rozcieramy za pomocą noża. Łososia oprószamy solą i pieprzem, smarujemy bazyliową marynatą i układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Papier skrapiamy oliwą. Rybę pieczemy ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy chwilę na patelni. Doprawiamy dużą ilością pieprzu. Dodajemy posiekane pomidory pelati i smażymy chwilę, a następnie dolewamy śmietankę. Sos redukujemy. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy odrobinę wody, kapary i drobno posiekane liście bazylii. W razie potrzeby doprawiamy solą. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, ponownie dodajemy odrobinę wody i redukujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy, dodajemy do sosu i mieszamy. Gdy składniki się połączą, przekładamy tagiatelle na talerz. Na wierzchu układamy pozbawione skóry kawałki upieczonego łososia. Makaron dekorujemy listkami świeżej bazylii. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz