Budyń migdałowy z chia 🍮🍮🍮

Debiut z mlekiem migdałowym i sojowym jak najbardziej udany, aksamitne kremy w towarzystwie wiśni to dobre połączenie.!

Składniki:
Budyń migdałowy:
  • napój migdałowy – 500 ml
  • mąka ziemniaczana – 3 łyżki
  • syrop z agawy lub miód – 3 łyżki 
  • Budyń sojowy:
  • napój sojowy – 250 ml
  • mąka ziemniaczana – 1 ½ łyżki
  • syrop z agawy lub miód – 1 ½ łyżki
  • nasiona chia – 4 łyżki
  • laska wanilii – 1 szt.
  • Konfitura z wiśni:
  • mrożone wiśnie - 300 g

Przygotowanie:
W rondelku dokładnie mieszamy napój migdałowy, mąkę, syrop z agawy. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gdy płyn zacznie wrzeć i nabierze kremowej konsystencji – zdejmujemy z ognia. Budyń przygotowujemy tak samo jak budyń z napoju migdałowego. Dodatkowo w trakcie gotowania dodajemy nasiona chia oraz nasionka wyciągnięte z laski wanilii. Mrożone wiśnie podgrzewamy na małym ogniu razem z syropem z agawy. Redukujemy, aż całość zgęstnieje. Na suchej patelni podprażamy płatki migdałów do uzyskania złotego koloru. Studzimy. Do pucharków wlewamy warstwę budyniu migdałowego, konfitury wiśniowej, budyniu sojowego z chia i ponownie migdałowego. Wierzch zdobimy płatkami migdałów.







Komentarze

Popularne posty