Budyń migdałowy z chia 🍮🍮🍮
Debiut z mlekiem migdałowym i sojowym jak najbardziej udany, aksamitne kremy w towarzystwie wiśni to dobre połączenie.!
Składniki:
Budyń migdałowy:
Składniki:
Budyń migdałowy:
- napój migdałowy – 500 ml
- mąka ziemniaczana – 3 łyżki
- syrop z agawy lub miód – 3 łyżki
- Budyń sojowy:
- napój sojowy – 250 ml
- mąka ziemniaczana – 1 ½ łyżki
- syrop z agawy lub miód – 1 ½ łyżki
- nasiona chia – 4 łyżki
- laska wanilii – 1 szt.
- Konfitura z wiśni:
- mrożone wiśnie - 300 g
Przygotowanie:
W rondelku dokładnie mieszamy napój migdałowy, mąkę, syrop z agawy. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gdy płyn zacznie wrzeć i nabierze kremowej konsystencji – zdejmujemy z ognia. Budyń przygotowujemy tak samo jak budyń z napoju migdałowego. Dodatkowo w trakcie gotowania dodajemy nasiona chia oraz nasionka wyciągnięte z laski wanilii. Mrożone wiśnie podgrzewamy na małym ogniu razem z syropem z agawy. Redukujemy, aż całość zgęstnieje. Na suchej patelni podprażamy płatki migdałów do uzyskania złotego koloru. Studzimy. Do pucharków wlewamy warstwę budyniu migdałowego, konfitury wiśniowej, budyniu sojowego z chia i ponownie migdałowego. Wierzch zdobimy płatkami migdałów.
Komentarze
Prześlij komentarz