Mazurek marchewkowy 馃馃馃

Mazurek to jedno ze sztandarowych da艅 polskiej kuchni wielkanocnej. Zaskocz swoich go艣ci i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z mas膮 z serka homogenizowanego.

Sk艂adniki:
   Ciasto:
  • 150 g marchewek umytych, obranych, startych na 艣rednich oczkach tarki
  • 2 jajka, rozmiar L
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 110 g m膮ki pszennej typu 650
  • 1 p艂aska 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 60 g orzech贸w laskowych, zmielonych
  • 60 g orzech贸w w艂oskich, posiekanych
  • 2 szczypty zmielonych go藕dzik贸w
  • 1 艂y偶eczka cynamonuv
  • 110 ml oleju s艂onecznikowego
  •    Masa z serka homogenizowanego 
  • 275 g twarogu t艂ustego, zmiksowanego
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (400 g)
  • 40 g cukru pudru

Przygotowanie:
Mieszamy m膮k臋, proszek do pieczenia, orzechy, go藕dziki oraz cynamon. jajka i cukier ubijamy na puszyst膮 mas臋. Do jaj dodajemy sk艂adniki sypkie naprzemiennie z olejem, ca艂y czas mieszaj膮c. Na koniec dodajemy marchew. Ciasto przek艂adamy na blach臋 (o wymiarach 27x17 cm) wysmarowan膮 mas艂em i posypan膮 bu艂k膮 tart膮. Pieczemy 35-40 min. w temp. 175掳c. studzimy. 
Wszystkie sk艂adniki na krem miksujemy na g艂adk膮 mas臋. Ciasto kroimy wzd艂u偶 na dwie r贸wne cz臋艣ci. Sp贸d ciasta smarujemy po艂ow膮 masy, przykrywamy drugim blatem i smarujemy mazurek pozosta艂ym serkiem (g贸r臋 i boki ciasta). Dekorujemy uk艂adaj膮c owoce oraz orzechy.













Komentarze

Popularne posty