Mazurek marchewkowy 馃馃馃
Mazurek to jedno ze sztandarowych da艅 polskiej kuchni wielkanocnej. Zaskocz swoich go艣ci i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z mas膮 z serka homogenizowanego.
Sk艂adniki:
Ciasto:
Sk艂adniki:
Ciasto:
- 150 g marchewek umytych, obranych, startych na 艣rednich oczkach tarki
- 2 jajka, rozmiar L
- 120 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 110 g m膮ki pszennej typu 650
- 1 p艂aska 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- 60 g orzech贸w laskowych, zmielonych
- 60 g orzech贸w w艂oskich, posiekanych
- 2 szczypty zmielonych go藕dzik贸w
- 1 艂y偶eczka cynamonuv
- 110 ml oleju s艂onecznikowego
- Masa z serka homogenizowanego
- 275 g twarogu t艂ustego, zmiksowanego
- 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (400 g)
- 40 g cukru pudru
Przygotowanie:
Mieszamy m膮k臋, proszek do pieczenia, orzechy, go藕dziki oraz cynamon. jajka i cukier ubijamy na puszyst膮 mas臋. Do jaj dodajemy sk艂adniki sypkie naprzemiennie z olejem, ca艂y czas mieszaj膮c. Na koniec dodajemy marchew. Ciasto przek艂adamy na blach臋 (o wymiarach 27x17 cm) wysmarowan膮 mas艂em i posypan膮 bu艂k膮 tart膮. Pieczemy 35-40 min. w temp. 175掳c. studzimy.
Wszystkie sk艂adniki na krem miksujemy na g艂adk膮 mas臋. Ciasto kroimy wzd艂u偶 na dwie r贸wne cz臋艣ci. Sp贸d ciasta smarujemy po艂ow膮 masy, przykrywamy drugim blatem i smarujemy mazurek pozosta艂ym serkiem (g贸r臋 i boki ciasta). Dekorujemy uk艂adaj膮c owoce oraz orzechy.
Komentarze
Prze艣lij komentarz