Pesto z bazylii 🌿🌿🌿
Wszechstronność pesto może ograniczyć tylko nasza wyobraźnia, idealne z makaronem czy na kanapkę. Samodzielnie zrobione, na dodatek z własnej bazylii daje pełnię szczęścia naszym kubkom smakowym.
Składniki:
Świeża bazylia - 2 garście
Orzeszki pini lub zastępstwie słonecznik - 50 g
Oliwa z oliwek - 5 łyżek
Parmezan - ok. 90g
Ząbek czosnku
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wkładamy bazylię oraz orzeszki. Dodajemy starty parmezan, oliwę z oliwek, świeżo zmielony czarny pieprz, szczyptę soli do smaku oraz czosnek. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy blenderem. Do uzyskania odpowiedniej gęstości pesto możemy dodać więcej oliwy.
Składniki:
Świeża bazylia - 2 garście
Orzeszki pini lub zastępstwie słonecznik - 50 g
Oliwa z oliwek - 5 łyżek
Parmezan - ok. 90g
Ząbek czosnku
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wkładamy bazylię oraz orzeszki. Dodajemy starty parmezan, oliwę z oliwek, świeżo zmielony czarny pieprz, szczyptę soli do smaku oraz czosnek. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy blenderem. Do uzyskania odpowiedniej gęstości pesto możemy dodać więcej oliwy.
Komentarze
Prześlij komentarz