Paryskie gnocchi

Tradycyjne gnocchi : trudne do wymówienia, nie trudne do zrobienia ale pyszne do jedzenia ;D. Kluski przypominające małe poduszki w wyglądzie i w smaku bo są delikatne i miękkie w środku.
Najlepsza jest jednak chrupiąca skórka którą uzyskujemy po podsmażeniu klusek ;p W zrobieniu proste, najtrudniejszym elementem może być zaparzenie mąki na mleku ale dla chcącego nic trudnego, trzeba szybko mieszać i to jest złoty środek ;d  Podawane mogą być jako danie główne lub dodatek do mięsa.



Składniki:
300 g mąki pszennej
450 g mleka
100 g masła
9 g soli
1 g pieprzu czarnego
0,5 g gałki muszkatołowej
300 g Jaj, 6 średnich
300 g parmezanu lub innego sera twardego np Grana padano

Przygotowanie:
Mleko z masłem podgrzewamy razem do momentu aż mleko się zacznie gotować, w między czasie przesiewamy mąkę. Gdy mleko zaczęło nam się gotować wsypujemy mąkę i na małym ogniu szybko mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do wystygnięcia. Ścieramy na tarce ser, i gałkę muszkatołową jeżeli mamy w całości. Wszystkie składniki wrzucamy razem do malaksera i miksujemy aż do uzyskania gładkiej, gęstszej masy. Podgrzewamy wodę w garnku do ugotowania klusek. Gotową masę nakładamy do rękawa cukierniczego albo do woreczka z odciętym końcem dla tych, którzy nie mają rękawa np. ja ;d. Gnocchi wyciskamy z worka na długość około 3 cm i średnicy 1,5 cm, od razu wrzucając na osolony wrzątek. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane kluski studzimy na natłuszczonej powierzchni. Po ostygnięciu gnocchi smażymy na maśle i dajemy im się przyrumienić. Podajemy z pietruszką, smacznego !







































Komentarze

Popularne posty