Kurczak i ryż po Jamajsku
Jamajka to nie tylko Bob Marley, Usain Bolt ale też pyszne, wyraziste smaki. Ryż przygotowany z fasolą na mleczku kokosowym, a kurczak podlany rumem 🥃
Składniki:
Składniki:
- uda kurczaka – 1 kg
- mielone ziele angielskie – 1 łyżeczka
- mielona kolendra – 1 łyżeczka
- mielona ostra papryka – ⅓ łyżeczki
- rum – 50-100 ml
- szalotka – 2 szt.
- miód – 1 łyżka
- cytryna – 1 szt.
- ziemniaki – 500 g
- świeży tymianek
- czosnek – 2 ząbki
- olej
- krojone pomidory pelati – 1 puszka
- smalec
- Składniki do ryżu:
- 2 szklanki ryżu basmati
- 1 puszka czerwonej fasoli Kidney
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 2 łyżki (30 ml) oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula albo szalotka
- 1 gałązka tymianku albo 1/2 łyżeczki suchego tymianku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- Przygotowanie:
- Udka kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Kurczaka przekładamy do naczynia żeliwnego. Dodajemy kilka gałązek tymianku. Szalotki i czosnek drobno siekamy. Na tej samej patelni szklimy cebulę i czosnek. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy mieloną kolendrę, ziele angielskie i ostrą paprykę. Chwilę podprażamy przyprawy i dolewamy rum. Gdy rum lekko odparuje, dodajemy pomidory z puszki i ⅓ szklanki wody. Następnie dodajemy 1 łyżkę miodu, skórkę otartą z cytryny i doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy kurczaka i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut.
- Ryż moczymy w wodzie przez dwie godziny, następnie dokładnie płuczemy go na sitku pod bieżącą wodą, odstaw. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Fasolę odcedzamy na sicie z zalewy - zalewę przelewamy do miski, dodajemy do niej mleko kokosowe i tyle wody, aby otrzymać 3 szklanki (ok. 750 ml) płynu. W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę z czosnkiem i tymiankiem. Dolewamy mieszaninę mleka kokosowego, ryż i fasolę. Całość mieszamy, dodajemy cukier i sól, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy rondel pokrywką i dusimy, od czasu do czasu mieszając ok. 30 minut, aż ryż będzie miękki.
- Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz