Kurczak i ryż po Jamajsku

Jamajka to nie tylko Bob Marley, Usain Bolt ale też pyszne, wyraziste smaki. Ryż przygotowany z fasolą na mleczku kokosowym, a kurczak podlany rumem 🥃

Składniki:
  • uda kurczaka – 1 kg
  • mielone ziele angielskie – 1 łyżeczka
  • mielona kolendra – 1 łyżeczka
  • mielona ostra papryka – ⅓ łyżeczki
  • rum – 50-100 ml
  • szalotka – 2 szt.
  • miód – 1 łyżka
  • cytryna – 1 szt.
  • ziemniaki – 500 g
  • świeży tymianek
  • czosnek – 2 ząbki
  • olej
  • krojone pomidory pelati – 1 puszka
  • smalec
  • Składniki do ryżu:
  • 2 szklanki ryżu basmati
  • 1 puszka czerwonej fasoli Kidney
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 2 łyżki (30 ml) oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula albo szalotka
  • 1 gałązka tymianku albo 1/2 łyżeczki suchego tymianku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

  • Przygotowanie:
  • Udka kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Kurczaka przekładamy do naczynia żeliwnego. Dodajemy kilka gałązek tymianku. Szalotki i czosnek drobno siekamy. Na tej samej patelni szklimy cebulę i czosnek. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy mieloną kolendrę, ziele angielskie i ostrą paprykę. Chwilę podprażamy przyprawy i dolewamy rum. Gdy rum lekko odparuje, dodajemy pomidory z puszki i ⅓ szklanki wody. Następnie dodajemy 1 łyżkę miodu, skórkę otartą z cytryny i doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy kurczaka i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut.
  • Ryż moczymy w wodzie przez dwie godziny, następnie dokładnie płuczemy go na sitku pod bieżącą wodą, odstaw. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Fasolę odcedzamy na sicie z zalewy - zalewę przelewamy do miski, dodajemy do niej mleko kokosowe i tyle wody, aby otrzymać 3 szklanki (ok. 750 ml) płynu. W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę z czosnkiem i tymiankiem. Dolewamy mieszaninę mleka kokosowego, ryż i fasolę. Całość mieszamy, dodajemy cukier i sól, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy rondel pokrywką i dusimy, od czasu do czasu mieszając ok. 30 minut, aż ryż będzie miękki.
  • Smacznego ! 








Komentarze

Popularne posty