Ratatouille

Ratatouille (ratatuj) ! 馃憣
Chyba ka偶dy kojarzy film Ratatuj z 2007 roku, gdzie ma艂y szczur sta艂 si臋 szefem kuchni w Pary偶u i zachwyci艂 najwi臋kszego krytyka kulinarnego najprostsz膮 potraw膮, kt贸ra przenios艂a go do czas贸w dzieci艅stwa. Potraw膮 t膮 by艂 w艂a艣nie nasz ratatuj - prosta warzywna potrawa zrobiona z cukinii, pomidor贸w, bak艂a偶ana oraz sosu warzywnego. Patrz膮c na film zawsze prze艂yka艂em 艣lin臋 my艣l膮c jak to mo偶e smakowa膰 i czemu tak zaskakuje smakiem, wi臋c co ? Zabra艂em si臋 za ten przepis 馃挭
O prostocie przepisu nie musz臋 przypomina膰, jedynym problemem jest cierpliwo艣膰, kt贸r膮 trzeba posiada膰 偶eby tyle kroi膰 w cienkie plastry 馃槀 Efekt ko艅cowy mo偶e zaskoczy膰, poniewa偶 nie spodziewamy si臋 takich pyszno艣ci z tak prostych sk艂adnik贸w. Jednym s艂owem - Polecam ! Bomba!
馃挘

Sk艂adniki :
Cukinia
Bak艂a偶an
Pomidory
Czosnek (ma艂a g艂贸wka)
Cebule (czerwona i bia艂a)
Papryki ( czerwona i pomara艅czowa)
Oliwa z oliwek
Rozmaryn (najlepiej 艣wie偶y)


Przygotowanie:
Kupuj膮c sk艂adniki wybieramy raczej pod艂u偶ne i o podobnej 艣rednicy. Pomidory musimy obra膰, najlepszym sposobem jest sparzenie sk贸rki. Lekko naci臋te z g贸ry pomidory wrzucamy do wrz膮tku i parzymy 45 sekund, nast臋pnie odcedzamy i wrzucamy do lodowatej wody. Reszt臋 warzyw myjemy i osuszamy. Na tak膮 form臋 jak ja mam wysz艂o po jednej cukinii i bak艂a偶anie i ok 4 ma艂ych pomidor贸w. Bierzemy si臋 za krojenie, najpierw polecam rozdrobnienie sk艂adnik贸w do sosu czyli cebule na tzw pi贸rka, papryki w wi臋ksz膮 kostk臋, czosnek siekamy. Powy偶sze sk艂adniki sma偶ymy na oliwie, po ok 10 minutach mo偶emy je posoli膰 wtedy oddadz膮 wod臋 i nasze warzywa si臋 troch臋 rozgotuj膮. W mi臋dzy czasie gdy sos si臋 robi zaczynamy etap wymagaj膮cy najwi臋cej cierpliwo艣ci. Cukinie i ewentualnie bak艂a偶ana mo偶emy skroi膰 na mandolinie do warzyw ( plastry ok 2 mm.) Pomidory s膮 zbyt delikatne i musimy si臋 pobawi膰 no偶em, najlepiej ostrym. Krzywe ko艅ce tych warzyw wrzucamy do sosu, 偶eby nic si臋 nie zmarnowa艂o. Warzywa w sosie po oko艂o 20 minutach powinny by膰 ju偶 rozgotowane, ca艂o艣膰 musimy zmieli膰 na g艂adki sos z rozmarynem, sol膮, pieprzem i oliw膮. Gotowy sos jest podk艂adem pod nasze plastry, wylewamy cienk膮 warstw臋 na sp贸d i uk艂adamy po kolei warzywa (jak na fotkach). Wy艂o偶one warzywa przed pieczeniem polewamy jeszcze troch臋 oliw膮 i posypujemy rozmarynem. Piekarnik rozgrzewamy do 145 stopni (opcja g贸ra, d贸艂). Danie pieczemy pod przykryciem z papieru do pieczenia wyci臋tego pod kszta艂t naczynia, lekko dociskamy papier. Ca艂o艣膰 l膮duje do piekarnika na oko艂o 30 minut w zale偶no艣ci od wielko艣ci naczynia. Warzywa maj膮 troch臋 si臋 zmi臋kn膮膰 ale by膰 jeszcze lekko al dente. Podajemy na przygotowanym sosie, ozdabiamy ga艂膮zk膮 rozmarynu. Smacznego ! 

sk艂adniki 

W trakcie robienia sosu

Przed upieczeniem

Po upieczeniu

Efekt ko艅cowy

Efekt ko艅cowy

Komentarze

Popularne posty