Chleb bananowy 馃崒馃崒馃崒

Normalny chleb ? Mo偶e warto co艣 zmieni膰 i spr贸bowa膰 na 艣niadanie zje艣膰 chleb z banan贸w ? ;d
S艂odko wytrawne pieczywo podane z 艣wie偶ym mas艂em i szczypt膮 soli, cudo 馃槏 Wiem co艣 o tym bo mam teraz takie 艣niadanie ;d
Sk艂adniki:
60 g gotowanych banan贸w
45 g m膮ki
1 偶贸艂tko jaja
szczypta cynamonu
0,5 g sody oczyszczonej
40 g suszonych banan贸w
60 g cukru trzcinowego
1 bia艂ko jaja
2 g soli

Sk艂adniki na gotowane banany:
1 kg banan贸w
100 g mas艂a
100 g cukru
100 ml wody

Przygotowanie:
Pierwszym etapem jest przygotowanie gotowanych banan贸w, kroimy banany w s艂upki o wielko艣ci 3-4 cm. Rozpuszczamy w wodzie cukier i mas艂o w szybkowarze (garnku ci艣nieniowym), nast臋pnie uk艂adamy pionowo banany na spodzie garnka i gotujemy 15 minut pod ci艣nieniem, odwracamy i znowu 15 minut. Przechodzimy do przygotowania chleba, mixujemy gotowane banany, dodajemy do nich 偶贸艂tka, m膮k臋, sod臋 i cynamon, wszystko mieszamy. Kolejnym etapem jest dodanie suszonych banan贸w a w mi臋dzy czasie ubijanie bia艂ek z sol膮 i cukrem (cukier dodajemy gdy bia艂ka troch臋 si臋 ju偶 ubij膮). Ubite bia艂ka mieszamy z mas膮, tak aby powsta艂a jednolita masa. Wcze艣niej wysmarowan膮 mas艂em i obsypan膮 m膮k膮 ma艂膮 keks贸wk臋 nape艂niamy mas膮. Chleb pieczemy 25 minut w 155 stopniach (wewn膮trz chleba temperatura ma osi膮gn膮膰 90 stopni). Po upieczeniu chleb studzimy a nast臋pnie podajemy z mas艂em i szczypt膮 soli. 






Komentarze

Popularne posty