Kurczak w rumie i herbacie
Herbata z rumem to zestaw raczej na mroźne i zimowe dni ale czemu by tego nie połączyć z kurczakiem ? ;d Mięso odchodzi od kości a lekko słodki herbaciano-rumowy sos dopełnia smaku. Ekstrawagancka potrawa warta spróbowania, polecam !
Składniki :
Składniki :
- uda kurczaka – 6 szt.
- napar z czarnej herbaty – 150 ml
- rum – 100 ml
- czosnek – 2 ząbki
- limonka – 1 szt.
- miód – 2 łyżeczki
- świeży rozmaryn – 2 gałązki
- szalotka – 4 szt.
- masło – 50 g
- małe młode ziemniaki – 300 g
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Umyte i oczyszczone uda wkładamy do naczynia żaroodpornego bądź żeliwnego. Oprószamy pieprzem, wkładamy kilka plastrów czosnku oraz gałązkę rozmarynu. Mięso zalewamy rumem i odstawiamy do lodówki na 20-30 minut.
Cebulę kroimy w grubą kostkę, a czosnek w plastry. Zamarynowane mięso osuszamy na ręczniku papierowym. Marynatę zostawiamy, przyda się nam później do sosu. Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i układamy na niej udka kurczaka skórą do dołu. Smażymy z obu stron. Przesmażonego kurczaka przekładamy do miski. Z patelni odlewamy nadmiar tłuszczu i wrzucamy szalotkę i czosnek. Połowę limonki kroimy na cząstki i dodajemy na patelnię wraz z porwaną na kawałki gałązką rozmarynu. Wlewamy pozostawioną marynatę i pozbywamy się nadmiaru alkoholu, flambirując sos. Zagarniamy odrobinę ognia z palnika lub podpalamy sos zapalniczką z dłuższym końcem. Zmniejszamy ogień i czekamy, aż płomień zgaśnie, to znak, że pozbyliśmy się resztek alkoholu. Dodajemy napar z herbaty i doprawiamy do smaku miodem. Ścieramy odrobinę skórki z limonki, solimy i dodajemy kilka kostek zmrożonego masła. Sos zagotowujemy.
Mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wyszorowane, małe młode ziemniaczki układamy w naczyniu. Przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 50-60 minut.
Mięso z ziemniakami wykładamy na duży półmisek. Limonkę i rozmaryn wyciągamy z sosu. Jeśli używaliśmy naczynia żaroodpornego, przekładamy sos na patelnię, wrzucamy zmrożone masło i na średnim ogniu mieszając, redukujemy sos. Wylewamy na mięso i ziemniaki.
Komentarze
Prześlij komentarz