Paella z karkówką 🍛
Pogoda coraz lepsza, słońce dopisuje więc można już myśleć już o wakacjach 😍 Dlatego nasze kubki smakowe dziś podróżują do Hiszpanii, skąd pochodzi Paella - danie oparte przede wszystkim na podsmażanym ryżu z różnymi dodatkami. Zapraszam !
Składniki :
- karkówka – 500 g
- ryż – 250 g
- czosnek – 2 ząbki
- cebula – 1 szt.
- papryczka chili – 0,5 szt.
- czerwona papryka – 1 szt.
- pieczarki – 150 g
- białe wino wytrawne – 100 ml
- szafran – 1 szczypta, jeżeli mamy
- kurkuma – 1 szczypta
- natka pietruszki – 0,5 pęczka
- świeża bazylia
- cytryna – 1 szt.
- suszone grzyby – 2 szt.
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie :
Na patelnię wlewamy olej. Karkówkę kroimy w grubszą kostkę, doprawiamy solą i podsmażamy na patelni. Dodajemy suszone grzyby. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, rozgnieciony czosnek i posiekaną papryczkę chili.Do mięsa dodajemy ryż i mieszamy. Doprawiamy szafranem i całość zalewamy winem. Następnie dodajemy kurkumę, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię zdejmujemy z ognia. Wlewamy wodę, tak aby pokryć nią całkowicie wszystkie składniki. Dodajemy odrobinę skórki z cytryny. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na wolnym ogniu. Paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki na pół. Na patelni rozgrzewamy olej. Blanszujemy warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy do nich kilka listków bazylii i skórkę z cytryny. Gdy ryż wchłonie całą wodę, zdejmujemy paellę z ognia. Dodajemy podsmażone warzywa, listki bazylii i grubo posiekaną natkę pietruszki. Paellę skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Komentarze
Prześlij komentarz