Pstrąg z grilla 🔥🐟🔥🐟

Ty już mi nie bądź JANUSZEM !1!!
Grill - pierwsze skojarzenia z nim związane to kiełbasa i karkówka, proponuję wrzucić na ogień coś innego niż typowy Janusz. Poziom trudności przygotowania takiego klasycznego pstrąga nie przerośnie żadnego Nosacza ;d

Składniki:
Pstrąg patroszony
Zmrożone masło
Pietruszka
Lubczyk
Lippia dulcis ( można zastąpić skórką i sokiem z cytryny)
Sól, pieprz

Jako dodatek możemy zrobić masło czosnkowe z pietruszką.

Przygotowanie:
Rybę myjemy pod bieżącą wodą aż zmyjemy cały śluz, którym jest pokryta. Myjemy również zioła, osuszamy a następnie siekamy. Rybę wewnątrz i z zewnątrz solimy i pieprzymy. Następnie do brzucha wkładamy posiekane zioła i zmrożone masło. Rybkę wkładamy do specjalnych stelaży, albo owijamy w papier do pieczenia, żeby z środka wypływało jak najmniej masła. Grillujemy około 20 minut, na złoty kolor, nie bezpośrednio nad żarem. Ryba musi spokojnie dochodzić, wszystko zależy od grilla. Końcowe 5 minut możemy piec nad bezpośrednim żarem. Pstrąga podajemy z dodatkami i ewentualnie masłem. Smacznego !






Komentarze

Popularne posty