Prawdziwe W艂oskie Spaghtetti Carbonara 馃崫馃崫馃崫

Zawsze chcia艂em spr贸bowa膰 prawdziwego spaghetti carbonara, sos zrobiony z jajek a nie podr贸bka z 艣mietank膮. Musz臋 przyzna膰 偶e, nie zawiod艂em si臋 na smaku :d Tradycyjnie danie to powinno si臋 sk艂ada膰 z makaronu typu spaghetti, guanciale (poliki wieprzowe) lub boczku, sera pecorino lub parmezanu, jajek, oliwy.

Sk艂adniki :
220 g makaronu Spaghetti 
25 g boczku
2 艂y偶ki oliwy z oliwek 
2 jajka
50 g tartego parmezanu 
Pieprz i s贸l

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wrz膮cej wodzie do momentu a偶 b臋dzie al dente. Boczek kroimy w wi臋ksz膮 kostk臋, na zimn膮 patelni臋 wlewamy oliw臋 i wrzucamy boczek i dopiero wtedy zaczynamy rozgrzewa膰 patelni臋. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy parmezan i doprawiamy pieprzem. Ugotowany makaron dodajemy na patelni臋 gdy boczek jest wysma偶ony i wy艂膮czamy ogie艅 pod patelni膮 aby troch臋 ostyg艂a, 偶eby dodane jajka si臋 nie 艣ci臋艂y. Po 3 minutach wlewamy jajka i szybko mieszamy aby sos obla艂 ca艂y makaron. Danie podajemy z tartym parmezanem, opr贸szone sol膮 i pieprzem. Smacznego ! 







Komentarze

Popularne posty