Sałatka Cezar z kurczakiem 🐔🐔🐔

Sałatki to nie moja bajka ale na myśl o Cezarze zaraz mi ślinka leci ;d Najlepsza sałatka z najlepszych, przygotowana na świeżo robionym majonezie, według przepisu Karola Okrasy ;p Zapraszam !

Składniki:
SAŁATKA :
  • pierś kurczaka – 2 szt.
  • olej słonecznikowy – 4 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • sałaty rzymskie mini – 2 szt.
  • SOS NA ŻÓŁTKACH :
  • żółtka jaj – 2 szt.
  • musztarda Dijon – 1 łyżeczka
  • ocet winny – ½ łyżeczki
  • filety anchois – 2 szt.
  • czosnek – ½ ząbka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek – ½ szklanki
  • olej z anchois – kilka kropel
  • natka pietruszki – ½ pęczka
  • sok wyciśnięty z cytryny – kilka kropel
  • ser parmigiano reggiano – 25 g
  • białe wytrawne wino – 25 ml

Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso marynujemy chwilę w oleju, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni. Żółtka łączymy z musztardą w dużej misce. Mieszamy. Dodajemy ocet i cały czas mieszając, dolewamy oliwę. Ubijamy na gładką, puszystą i kremową masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Drobno siekamy czosnek, anchois i pietruszkę i dodajemy je do przygotowanej wcześniej bazy. Doprawiamy olejem z anchois i sokiem z cytryny. Dodajemy ser i wino. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą. Kajzerki kroimy w cząstki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy je z wierzchu oliwą. Na papier wykładamy również grillowane piersi kurczaka. Pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180°C. Kurczaka i grzanki wyjmujemy z piekarnika. Mięso odstawiamy, by przestygło. Liście sałaty umieszczamy w dużej misce, a w przypadku większych sałat – kroimy na grube kawałki. Doprawiamy 3 łyżkami sosu. Dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Kurczaka kroimy w plastry i układamy na wierzchu razem z grzankami i natką pietruszki. Dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami. Sałatkę podajemy zaraz po przygotowaniu.






Komentarze

Popularne posty