Tort Czarnoleski 馃巶馃巶馃巶
Pierwsza moja pr贸ba przygotowania tortu, jest to nowoczesna wersja tradycyjnego tortu Szwarcwaldzkiego. Sp贸d sufletowy przek艂adany konfitur膮 wi艣niow膮, wyko艅czony kremem waniliowym z mascarpone. Pierwszy m贸j tort uwa偶am za udany ;p
Sk艂adniki :
Biszkopt kakaowy:
190 g bia艂ek
175 g cukru
190 g 偶贸艂tka
20 g m膮ki pszennej 450
60 g proszku kakaowego
60 g mas艂a
200 ml czere艣ni贸wki
Konfitura wi艣niowa lub gotowa
150 g wi艣ni
150 g cukru
3 g pektyny 偶贸艂tej
15 g soku cytrynowego
Krem waniliowy
300 g mascarpone
80 g cukru pudru
450 g 艣mietanki 36 proc.
1 laska wanilii
4 g 偶elatyny
20 g wody
Rozpu艣ci膰 mas艂o. Przygotowa膰 bez臋 francusk膮 (ubi膰 bia艂ka z cukrem). Doda膰 偶贸艂tko. R臋cznie wymiesza膰. Doda膰 kakao i m膮k臋. Ciep艂e mas艂o wymiesza膰 z cz臋艣ci膮 miksu. Wymieszane po艂膮czy膰 z powrotem z reszt膮 miksu. Wyla膰 do formy. Wypiec (180 stopni), ostudzi膰. Nas膮czy膰 biszkopt czere艣ni贸wk膮.
Konfitura wi艣niowa
Wydrylowane wi艣nie przesma偶y膰 na suchej patelni. Zmiesza膰 cukier z pektyn膮. Wsypa膰 na patelni臋 i gotowa膰 przez kilka minut, do odparowania cz臋艣ci soku. Doda膰 sok cytrynowy. Nie studzi膰.
Krem waniliowy
Namoczy膰 偶elatyn臋 w zimnej wodzie. Gdy nap臋cznieje, rozpu艣ci膰. Zagotowa膰 150 g 艣mietany z wanili膮. Odstawi膰 pod przykryciem na 30 minut. Podgrza膰 ponownie i rozpu艣ci膰 w niej cukier oraz mas臋 偶elatynow膮. Po艂膮czy膰 z reszt膮 zimnej 艣mietany. Sch艂odzi膰. Osobno tabler贸wk膮 utrze膰 mascarpone z cukrem. Ubi膰 sch艂odzon膮 艣mietan臋. Po艂膮czy膰 delikatnie z mascarpone.
Z艂o偶enie
Przyci膮膰 biszkopt na wysoko艣膰 4 cm. Wyci膮膰 z biszkoptu okr膮g o 艣rednicy ok. 16 cm. Wyci膮gn膮膰 艣rodek biszkoptu. Wyj臋ty 艣rodek przyci膮膰 do wysoko艣ci 3 cm. Brzegi przesmarowa膰 ciep艂膮 konfitur膮 i wmontowa膰 z powrotem w biszkoptowy rant. W powsta艂e zag艂臋bienie wy艂o偶y膰 pozosta艂膮 konfitur臋. Ostudzi膰. Wy艂o偶y膰 krem waniliowy do wysoko艣ci formy i wyr贸wna膰. Z pozosta艂ego kremu przy pomocy 艂y偶ki sto艂owej wykona膰 艂ezki (quenelle) i udekorowa膰 tort. Do艂o偶y膰 kilka 艣wie偶ych wi艣ni do dekoracji. Sch艂odzi膰.
Sk艂adniki :
Biszkopt kakaowy:
190 g bia艂ek
175 g cukru
190 g 偶贸艂tka
20 g m膮ki pszennej 450
60 g proszku kakaowego
60 g mas艂a
200 ml czere艣ni贸wki
Konfitura wi艣niowa lub gotowa
150 g wi艣ni
150 g cukru
3 g pektyny 偶贸艂tej
15 g soku cytrynowego
Krem waniliowy
300 g mascarpone
80 g cukru pudru
450 g 艣mietanki 36 proc.
1 laska wanilii
4 g 偶elatyny
20 g wody
Przygotowanie :
Biszkopt kakaowyRozpu艣ci膰 mas艂o. Przygotowa膰 bez臋 francusk膮 (ubi膰 bia艂ka z cukrem). Doda膰 偶贸艂tko. R臋cznie wymiesza膰. Doda膰 kakao i m膮k臋. Ciep艂e mas艂o wymiesza膰 z cz臋艣ci膮 miksu. Wymieszane po艂膮czy膰 z powrotem z reszt膮 miksu. Wyla膰 do formy. Wypiec (180 stopni), ostudzi膰. Nas膮czy膰 biszkopt czere艣ni贸wk膮.
Konfitura wi艣niowa
Wydrylowane wi艣nie przesma偶y膰 na suchej patelni. Zmiesza膰 cukier z pektyn膮. Wsypa膰 na patelni臋 i gotowa膰 przez kilka minut, do odparowania cz臋艣ci soku. Doda膰 sok cytrynowy. Nie studzi膰.
Krem waniliowy
Namoczy膰 偶elatyn臋 w zimnej wodzie. Gdy nap臋cznieje, rozpu艣ci膰. Zagotowa膰 150 g 艣mietany z wanili膮. Odstawi膰 pod przykryciem na 30 minut. Podgrza膰 ponownie i rozpu艣ci膰 w niej cukier oraz mas臋 偶elatynow膮. Po艂膮czy膰 z reszt膮 zimnej 艣mietany. Sch艂odzi膰. Osobno tabler贸wk膮 utrze膰 mascarpone z cukrem. Ubi膰 sch艂odzon膮 艣mietan臋. Po艂膮czy膰 delikatnie z mascarpone.
Z艂o偶enie
Przyci膮膰 biszkopt na wysoko艣膰 4 cm. Wyci膮膰 z biszkoptu okr膮g o 艣rednicy ok. 16 cm. Wyci膮gn膮膰 艣rodek biszkoptu. Wyj臋ty 艣rodek przyci膮膰 do wysoko艣ci 3 cm. Brzegi przesmarowa膰 ciep艂膮 konfitur膮 i wmontowa膰 z powrotem w biszkoptowy rant. W powsta艂e zag艂臋bienie wy艂o偶y膰 pozosta艂膮 konfitur臋. Ostudzi膰. Wy艂o偶y膰 krem waniliowy do wysoko艣ci formy i wyr贸wna膰. Z pozosta艂ego kremu przy pomocy 艂y偶ki sto艂owej wykona膰 艂ezki (quenelle) i udekorowa膰 tort. Do艂o偶y膰 kilka 艣wie偶ych wi艣ni do dekoracji. Sch艂odzi膰.
Komentarze
Prze艣lij komentarz