Doughnut's 馃崺馃崺馃崺

P膮czki z dziurk膮, wed艂ug starodawnej Ameryka艅skiej receptury wujka Johna ;d Mam nadziej臋, 偶e tym kt贸rzy mieli okazj臋 spr贸bowa膰 smakowa艂y ;p

Sk艂adniki:
240 g cukru
6 偶贸艂tek
40 g mas艂a
600 g m膮ki
15 g proszku do pieczenia
10 g soli

Przygotowanie :
呕贸艂tka ucieramy z cukrem i mas艂em, oko艂o 7 minut aby wszystko dobrze si臋 po艂膮czy艂o. M膮k臋 przesiewamy przez sito, dodajemy s贸l i proszek do pieczenia. Suche produkty 艂膮czymy z mas膮 jajeczn膮, dodaj膮c powoli po jednej 艂y偶ce. Dobrze wyrobion膮 mas臋 przek艂adamy do miski wy艂o偶onej plastikow膮 foli膮, wysmarowan膮 olejem. Odk艂adamy do lod贸wki na godzin臋. Blat sowicie podsypujemy m膮k膮, ciasto rozwa艂kowujemy na grubo艣膰 1 cm, wycinamy kszta艂t p膮czk贸w (ja u偶y艂em metalowy ring i kieliszek). Wyci臋te p膮czki zostawiamy na 30 minut, po up艂ywie tego czasu ciasto sma偶ymy na oleju o temperaturze 170 stopni Celsjusza. P膮czki sma偶ymy na z艂oty kolor, 2 razy odwracaj膮c podczas obr贸bki termicznej. Gotowe doughnuty wyk艂adamy na siatk臋 aby t艂uszcz ociek艂. Polewy przygotowujemy na jakie mamy ochot臋. Polewa nutellowa - nutell臋 rozrabiamy z odrobin膮 ciep艂ego mleka. P膮czki maczamy w polewach i zostawiamy do wyschni臋cia. Smacznego !











Komentarze

Popularne posty