Żeberka w sosie BBQ z sałatką Coleslaw 🍖🍖🍖
Typowe danie na amerykańskie barbecue party w polskim wydaniu. Soczyste żeberka idealne na weekendowy wieczór w towarzystwie znajomych i dobrego piwa 🍻
Składniki :
Do żeberek będziemy potrzebować :
Żeberka
Pół łyżeczki gorczycy
Pół łyżeczki pieprzu
Pół łyżeczki soli
Pół łyżeczki pieprzu cayene
Pół łyżeczki czosnku granulowanego
Pół łyżeczki cebuli granulowanej
2 łyżeczki cukru brązowego
Składniki do sosu BBQ:
Ząbek czosnku
2 łyżki cukru lub pół na pół z miodem
Gałązka rozmarynu
2 łyżki masła
2 łyżeczki oliwy
Czerwona cebula
2 łyżeczki octu
2 łyżeczki musztardy
Sól do smaku
Sałatka Coleslaw:
Pół białej kapusty
Marchew
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
Sok z pół cytryny
Pół cebuli
Ząbek czosnku
Łyżeczka cukru
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie :
Przyprawy do żeberek wszystkie miażdżymy i wcieramy w żeberka, zawijamy je w folię aluminiową i grillujemy aż do momentu, kiedy mięso będzie bardzo miękkie, mi to zajeło około 2 godzin. Grillujemy żeberka nie bezpośrednio na żarze. Gdy żeberka będą miękkie odwijamy, smarujemy sosem i grillujemy na ogniu około dwóch minut, aby sos nie skarmelizował się za bardzo. W międzyczasie gdy żeberka będą się grillować robimy sos, wszystkie składniki wkładamy do rondla, cebulę wcześniej siekamy i czosnek trzemy na tarce. Wszystko gotujemy przez 10 minut, później mixujemy i konsystencję regulujemy wodą. Sałatkę wykonujemy mieszając majonez, śmietanę, sok z cytryny, tarty ząbek czosnku, cukier i sól z pieprzem. Marchew trzemy na dużych oczkach tarki, kapustę siekamy i wszystko mieszamy z sosem. Wszystko podajemy razem na jednym talerzu, Smacznego !
Składniki :
Do żeberek będziemy potrzebować :
Żeberka
Pół łyżeczki gorczycy
Pół łyżeczki pieprzu
Pół łyżeczki soli
Pół łyżeczki pieprzu cayene
Pół łyżeczki czosnku granulowanego
Pół łyżeczki cebuli granulowanej
2 łyżeczki cukru brązowego
Składniki do sosu BBQ:
Ząbek czosnku
2 łyżki cukru lub pół na pół z miodem
Gałązka rozmarynu
2 łyżki masła
2 łyżeczki oliwy
Czerwona cebula
2 łyżeczki octu
2 łyżeczki musztardy
Sól do smaku
Sałatka Coleslaw:
Pół białej kapusty
Marchew
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
Sok z pół cytryny
Pół cebuli
Ząbek czosnku
Łyżeczka cukru
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie :
Przyprawy do żeberek wszystkie miażdżymy i wcieramy w żeberka, zawijamy je w folię aluminiową i grillujemy aż do momentu, kiedy mięso będzie bardzo miękkie, mi to zajeło około 2 godzin. Grillujemy żeberka nie bezpośrednio na żarze. Gdy żeberka będą miękkie odwijamy, smarujemy sosem i grillujemy na ogniu około dwóch minut, aby sos nie skarmelizował się za bardzo. W międzyczasie gdy żeberka będą się grillować robimy sos, wszystkie składniki wkładamy do rondla, cebulę wcześniej siekamy i czosnek trzemy na tarce. Wszystko gotujemy przez 10 minut, później mixujemy i konsystencję regulujemy wodą. Sałatkę wykonujemy mieszając majonez, śmietanę, sok z cytryny, tarty ząbek czosnku, cukier i sól z pieprzem. Marchew trzemy na dużych oczkach tarki, kapustę siekamy i wszystko mieszamy z sosem. Wszystko podajemy razem na jednym talerzu, Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz