Ananasowe ciasto do g贸ry nogami 馃檭馃檭馃檭
Ciasto kt贸rego pomys艂odawcami i najwi臋kszymi smakoszami s膮 Brytyjczycy. To w艂a艣nie w kr贸lestwie El偶biety II powsta艂a idea pieczenia ciasta na odwr贸t, czyli uk艂adania bezpo艣rednio na blach臋 owoc贸w i zalewanie ciastem a nie tak jak tradycyjnie.
Sk艂adniki:
Podstawa owoc贸w:
1/4 szklanki rozpuszczonego mas艂a
1/2 szklanki br膮zowego cukru
Puszka ananasa
Do ciasta:
1 3/4 szklanki m膮ki
1 3/4 szklanki m膮ki
艁y偶eczka proszku do pieczenia
1/4 艂y偶eczka soli
1/2 szklanki rozpuszczonego mas艂a
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki soku ananasowego
Przygotowanie:
W misce mieszamy br膮zowy cukier i mas艂o, a偶 do momentu lekkiego rozpuszczenia si臋 cukru. Mas臋 wylewamy na okr膮g艂膮 blaszk臋 i uk艂adamy na niej ringi ananasa. Ciasto tworzymy 艂膮cz膮c najpierw mokre sk艂adniki i cukier, kt贸re mieszamy a偶 do jednolitej konsystencji za pomoc膮 trzepaczki. Suche sk艂adniki przesiewamy przez sito i 艂膮czymy z mokrymi. Mieszamy do osi膮gni臋cia jednolitej masy, i zalewamy owoce. Ciasto pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego !
Komentarze
Prze艣lij komentarz