Argentyńskie pierożki - Empanadas 🇦🇷️️️

Podróż po narodowych potrawach świata czas zacząć. Empanadas, podobne do naszych polskich pierogów z tym, że wypełnione wołowiną z warzywami i smażone na głębokim tłuszczu. Zapraszam wszystkich miłośników podróży smaków 😍

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki gorącej wody
Pół łyżeczki soli
Farsz:
400 g mięsa mielonego wołowego
Puszka czerwonej fasoli
Pół puszki kukurydzy
Czerwona cebula
3 ząbki czosnku
Pęczek pietruszki
Papryka czerwona
Olej
Sos:
2 pomidory
Łyżka koncentratu
Pół łyżeczki soku z cytryny
Kardamon
Sól
Pieprz
Gałka muszkatałowa
Papryka słodka
Oregano
Łyżeczka dżemu malinowego

Przygotowanie:
Ciasto wyrabiamy z podanych składników, ja pomogłem sobie robotem kuchennym. Warzywa z puszki odsączamy i płukamy pod bieżącą wodą. Cebule, czosnek siekamy i smażymy na tłuszczu, następnie smażymy mięso i resztę warzyw. Usmażone warzywa mieszamy z pietruszką i czekamy aż farsz ostygnie. Ciasto rozwałkowujemy na około 3-4 mm, ciasto wykrawamy miseczką, mają być to pierogi większe niż polskie. Ciasto faszerujemy masą, następnie sklejamy i smażymy na głębokim tłuszczu. Złociste empanadas odsączamy z tłuszczu. Sos: Z pomidorów usuwamy szypułki wraz z białą częścią. Kroimy na małe kosteczki, dodajemy przecier i przyprawy. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy aż do momentu wyparowania wody z pomidora. Podajemy w osobnym naczyniu do namaczania, bądź polewamy po pierożkach. Smacznego !












Komentarze

Popularne posty