Kr贸lik w marchewce i ma艣le 馃悋馃悋馃悋
- Moja pierwsza przygoda z gotowaniem kr贸lika ;d Kiedy艣 bardzo popularny, jadany co niedziel臋 a teraz troch臋 zapomniany, dlatego proponuj臋 do niego wr贸ci膰 w wielkim stylu.
- Sk艂adniki:
- 150 g boczku parzonego
- 1 kr贸lik
- 800 g marchwi, obranej i pokrojonej w grube kawa艂ki
- 400 g korzenia selera, obranego i pokrojonego w grub膮 kostk臋
- 2 cebule, pokrojone w grube pi贸rka
- 200 g mro偶onego zielonego groszku, wcze艣niej rozmro偶onego
- s贸l
- bia艂y pieprz
- 30 g natki pietruszki
- 6 z膮bk贸w czosnku
- 5 g suszonego majeranku
- 100 ml bia艂ego, wytrawnego wina
- 200 g mas艂a
- 100 ml s艂odkiej 艣mietanki 30% UHT
- 10 g 艣wie偶ego tymianku (b臋dziemy go u偶ywa膰 w przepisie 4 razy)
- 200 g pora
- 1 艣wie偶a ostra papryczka
- ok. 150-160 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
3 z膮bki czosnku rozgniatamy. Cz臋艣膰 przygotowanego 艣wie偶ego tymianku rwiemy na mniejsze kawa艂ki. Lekko nagrzewamy patelni臋, nalewamy niewielk膮 ilo艣膰 oliwy z oliwek (ok. 20 ml) , nast臋pnie dodajemy mas艂o (ok. 30 g), czekamy, a偶 si臋 rozpu艣ci.
Rozgnieciony czosnek i pokrojone cebule wrzucamy na patelni臋, sma偶ymy do zeszklenia. Doprawiamy sol膮 i mielonym bia艂ym pieprzem.
Nast臋pnie dodajemy marchewk臋 i seler. Doprawiamy porwanym tymiankiem i suszonym majerankiem, chwilk臋 dusimy. Ca艂o艣膰 zalewamy 50 ml bia艂ego wina. Gdy zawarto艣膰 patelni si臋 zagotuje, przelewamy j膮 do naczynia 偶aroodpornego.
Rozgnieciony czosnek i pokrojone cebule wrzucamy na patelni臋, sma偶ymy do zeszklenia. Doprawiamy sol膮 i mielonym bia艂ym pieprzem.
Nast臋pnie dodajemy marchewk臋 i seler. Doprawiamy porwanym tymiankiem i suszonym majerankiem, chwilk臋 dusimy. Ca艂o艣膰 zalewamy 50 ml bia艂ego wina. Gdy zawarto艣膰 patelni si臋 zagotuje, przelewamy j膮 do naczynia 偶aroodpornego.
Tuszk臋 kr贸lika dzielimy na cz臋艣ci: skoki, 艂apy, comber oddzielamy od reszty tuszki (nie b臋dziemy u偶ywa膰 pozosta艂ych kawa艂k贸w tuszki, mo偶na je wykorzysta膰 do zrobienia wywaru), nast臋pnie comber dzielimy na trzy cz臋艣ci.
Mi臋so kr贸lika (艂apki, skoki i comber) marynujemy bia艂ym pieprzem i sol膮. Z cz臋艣ci pozosta艂ych ga艂膮zek tymianku odrywamy listki i posypujemy nimi mi臋so, kt贸re nast臋pnie polewamy odrobin膮 oliwy z oliwek (ok. 10-15 ml). Mi臋so nacieramy i odstawiamy na chwil臋. Na patelni臋 wlewamy niewielk膮 ilo艣膰 oliwy z oliwek (ok. 50 ml), obsma偶amy mi臋so kr贸lika z obu stron na z艂otobr膮zowy kolor. Do przesma偶onego kr贸lika dodajemy kawa艂ki mas艂a (ok. 30 g) i podlewamy reszt膮 bia艂ego, wytrawnego wina. 录 ostrej papryczki kroimy drobniutko i dodajemy na patelni臋. Kr贸lika wraz z ca艂膮 zawarto艣ci膮 patelni przek艂adamy do naczynia 偶aroodpornego, do kt贸rego wcze艣niej w艂o偶yli艣my marchewk臋 z selerem, czosnkiem i tymiankiem. Troch臋 warzyw wyk艂adamy na kr贸lika. Ca艂o艣膰 zalewamy pozosta艂ym sokiem z patelni. 2 plastry boczku rwiemy na mniejsze cz臋艣ci i uk艂adamy je dooko艂a kr贸lika. Dodajemy ponownie kilka ga艂膮zek tymianku Ca艂o艣膰 zalewamy niewielk膮 ilo艣ci膮 wody. Na wierzch k艂adziemy kilka kawa艂k贸w mas艂a (ok. 140 g). Naczynie z kr贸likiem przykrywamy wk艂adamy do rozgrzanego piekarnika na 40 minut do godziny, w zale偶no艣ci od wielko艣ci kr贸lika czas ten wyd艂u偶amy. M贸j kr贸lik by艂 ogromny i 3 godziny siedzia艂 w piecu. Gdy mi臋so b臋dzie miekkie wyci膮gamy naczynie z kr贸likiem z piekarnika - marchew i seler powinny by膰 jeszcze w ca艂o艣ci. Sprawdzamy, czy skoki kr贸lika s膮 mi臋kkie. Kawa艂ki mi臋sa wyk艂adamy na talerz i na chwilk臋 odstawiamy na bok. Warzywa wyk艂adamy na talerz. P艂yn, kt贸ry pozosta艂 w naczyniu po pieczeniu kr贸lika, przelewamy do czystego garnka. Nast臋pnie dodajemy 艣mietank臋, mieszamy i a偶 sos odparuje do odpowiedniej g臋sto艣ci. Doprawiamy sol膮 i pieprzem, jeszcze chwil臋 gotujemy. Nast臋pnie ca艂o艣膰 miksujemy za pomoc膮 blendera i delikatnie zagotowujemy. Na patelni臋 wlewamy odrobin臋 oliwy (ok. 20 ml), wrzucamy na ni膮 rozmro偶ony groszek i boczek z czosnkiem i papryczk膮. Podgrzewamy. Doprawiamy sol膮, pieprzem. Mi臋so kr贸licze uk艂adamy na warzywach. Kr贸lika polewamy przygotowanym sosem. Ca艂o艣膰 dekorujemy posiekan膮 natk膮 pietruszki. Smacznego !
Mi臋so kr贸lika (艂apki, skoki i comber) marynujemy bia艂ym pieprzem i sol膮. Z cz臋艣ci pozosta艂ych ga艂膮zek tymianku odrywamy listki i posypujemy nimi mi臋so, kt贸re nast臋pnie polewamy odrobin膮 oliwy z oliwek (ok. 10-15 ml). Mi臋so nacieramy i odstawiamy na chwil臋. Na patelni臋 wlewamy niewielk膮 ilo艣膰 oliwy z oliwek (ok. 50 ml), obsma偶amy mi臋so kr贸lika z obu stron na z艂otobr膮zowy kolor. Do przesma偶onego kr贸lika dodajemy kawa艂ki mas艂a (ok. 30 g) i podlewamy reszt膮 bia艂ego, wytrawnego wina. 录 ostrej papryczki kroimy drobniutko i dodajemy na patelni臋. Kr贸lika wraz z ca艂膮 zawarto艣ci膮 patelni przek艂adamy do naczynia 偶aroodpornego, do kt贸rego wcze艣niej w艂o偶yli艣my marchewk臋 z selerem, czosnkiem i tymiankiem. Troch臋 warzyw wyk艂adamy na kr贸lika. Ca艂o艣膰 zalewamy pozosta艂ym sokiem z patelni. 2 plastry boczku rwiemy na mniejsze cz臋艣ci i uk艂adamy je dooko艂a kr贸lika. Dodajemy ponownie kilka ga艂膮zek tymianku Ca艂o艣膰 zalewamy niewielk膮 ilo艣ci膮 wody. Na wierzch k艂adziemy kilka kawa艂k贸w mas艂a (ok. 140 g). Naczynie z kr贸likiem przykrywamy wk艂adamy do rozgrzanego piekarnika na 40 minut do godziny, w zale偶no艣ci od wielko艣ci kr贸lika czas ten wyd艂u偶amy. M贸j kr贸lik by艂 ogromny i 3 godziny siedzia艂 w piecu. Gdy mi臋so b臋dzie miekkie wyci膮gamy naczynie z kr贸likiem z piekarnika - marchew i seler powinny by膰 jeszcze w ca艂o艣ci. Sprawdzamy, czy skoki kr贸lika s膮 mi臋kkie. Kawa艂ki mi臋sa wyk艂adamy na talerz i na chwilk臋 odstawiamy na bok. Warzywa wyk艂adamy na talerz. P艂yn, kt贸ry pozosta艂 w naczyniu po pieczeniu kr贸lika, przelewamy do czystego garnka. Nast臋pnie dodajemy 艣mietank臋, mieszamy i a偶 sos odparuje do odpowiedniej g臋sto艣ci. Doprawiamy sol膮 i pieprzem, jeszcze chwil臋 gotujemy. Nast臋pnie ca艂o艣膰 miksujemy za pomoc膮 blendera i delikatnie zagotowujemy. Na patelni臋 wlewamy odrobin臋 oliwy (ok. 20 ml), wrzucamy na ni膮 rozmro偶ony groszek i boczek z czosnkiem i papryczk膮. Podgrzewamy. Doprawiamy sol膮, pieprzem. Mi臋so kr贸licze uk艂adamy na warzywach. Kr贸lika polewamy przygotowanym sosem. Ca艂o艣膰 dekorujemy posiekan膮 natk膮 pietruszki. Smacznego !
Komentarze
Prze艣lij komentarz