Baklava

Bałkański przysmak przygotowany z ciasta filo przekładanego orzechami i syropem. Filo to ciasto typowe dla tamtego regionu, u nas rzadko dostępne dlatego w zastępstwie używam ciasta francuskiego, które ma podobną strukturę.

Składniki:
Syrop:
250 g cukru
150 g wody
2 goździki
Pół łyżeczki cynamonu
Łyżka miodu
Skórka z polowy cytryny
Łyżka soku z cytryny
Składniki do baklavy:
100 g orzechów włoskich
100 g migałów
100 g pistacji
100 g rozpuszczonego masła
Pół łyżeczki cynamonu
Pół łyżeczki utartych goździków
3 paczki ciasta francuskiego

Przygotowanie:
Syrop przygotowujemy z podanych składników i zagotowujemy. Następnie przelewamy do miski aby trochę ostygł. Wszystkie orzechy mielimy z przyprawami na drobno ale nie na pył. Ciasto Francuskie rozwijamy, smarujemy masłem i posypujemy mieszanką orzechów. Następnie składamy prostokąt z ciasta na pół i rolujemy, całość uciskamy żeby zwięźle trzymało. Robimy tak z 3 paczkami ciasta, dajemy je od lodówki na 15 minut. Przechodzimy do pieczenia, ciasto pieczemy w 200 stopniach 15 minut na termoobiegu, następnie szybko wyjmujemy i polewamy syropem po baklavach, wkładamy znów do pieca aż ciasta się zarumienią. Baklave kroimy na mniejsze części i podajemy. Smacznego !










Komentarze

Popularne posty