Pieczone zielone pomidory 馃崊馃挌馃崊馃挌

Niedojrza艂e pomidory, czy kto艣 w og贸le my艣la艂 偶e mo偶na je艣膰 zielone pomidory ? 馃槵 Jasne, 偶e mo偶na, najcz臋艣ciej jednak robi si臋 je w formie sa艂atki w s艂oiku a rzadko podaje na ciep艂o. Dlatego, proponuj臋 przystawk臋 z zielonych pomidor贸w. ;d

Sk艂adniki:
3 zielone pomidory
Jajo
S贸l
Pieprz
Papryka ostra
Szklanka bu艂ki tartej
P贸艂 szklanki m膮ki pszennej
Zio艂a prowansalskie
Olej
Mozzarella

Przygotowanie:
Pomidory myjemy, nast臋pnie kroimy na plastry o grubo艣ci 1 cm, solimy i odstawiamy na sitko 偶eby pod wp艂ywem soli woda z pomidor贸w troch臋 wysz艂a. Po up艂ywie p贸艂 godziny plastry ods膮czamy za pomoc膮 papieru, przygotowujemy panierk臋 z m膮ki i bu艂ki tartej zmieszanej z przyprawami, roztrzepujemy jajo. Pomidory panierujemy standardowo, czyli najpierw w jaju a nast臋pnie w bu艂ce. Opanierowane kr膮偶ki pieczemy w 220 stopniach na blaszce wy艂o偶onej papierem i oblanej olejem. Pomidory r贸wnie偶 zwil偶amy olejem. Pieczemy 25-30 minut do zrumienienia a nast臋pnie studzimy. Podajemy z mozzarell膮, bazyli膮 i ewentualnie oliw膮 i octem balsamicznym. Smacznego !








Komentarze

Popularne posty