Z️️upa cebulowo-serowa
Zupy jeszcze u mnie nie było, dlatego trzeba to zmienić ;d Zupa Cebulowa kojarzy nam się z Francją i taką podróż chce zafundować tą potrawą.
- Składniki:
- cebula – 5 szt.
- serek topiony – 250 g
- ziemniak – 1 szt.
- białe wino wytrawne – 200 ml
- bulion drobiowy (lub warzywny) – 1,5 l
- czosnek – 1 ząbek
- masło – 1 łyżka
- chleb żytni – 0,5 bochenka
- suszony majeranek
- suszony tymianek
- mielona ostra papryka
- cukier – 1 łyżka
- sól
- mielony pieprz biały
- olej
Przygotowanie:
Cebule kroimy w cienkie piórka. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażone cebule przekładamy do dużego garnka. Dodajemy ziemniaka, odrobinę czosnku pokrojonego w plastry, szczyptę tymianku i trochę cukru. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę dusimy, mieszając. Dodajemy ostrą paprykę i majeranek. Ponownie mieszamy.
Chleb żytni rwiemy na kawałki i układamy na blasze. Polewamy olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 3-4 minuty. Cebule zalewamy winem i czekamy, aż odparuje. Dolewamy bulion. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Gotujemy do miękkości warzyw przez około 20-25 minut. Zdejmujemy z palnika. Całość blendujemy. Dodajemy zimne masło i ponownie miksujemy. Dodajemy serek topiony i jeszcze chwilę blendujemy zupę. Doprawiamy do smaku. Zupę delikatnie podgrzewamy (nie zagotowujemy). Listki pietruszki siekamy i posypujemy nimi grzanki. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do miseczek, dekorujemy grzankami i posiekaną pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz