Z️️upa cebulowo-serowa

Zupy jeszcze u mnie nie było, dlatego trzeba to zmienić ;d Zupa Cebulowa kojarzy nam się z Francją i taką podróż chce zafundować tą potrawą. 

  • Składniki:
  • cebula – 5 szt.
  • serek topiony – 250 g
  • ziemniak – 1 szt.
  • białe wino wytrawne – 200 ml
  • bulion drobiowy (lub warzywny) – 1,5 l
  • czosnek – 1 ząbek
  • masło – 1 łyżka
  • chleb żytni – 0,5 bochenka
  • suszony majeranek
  • suszony tymianek
  • mielona ostra papryka
  • cukier – 1 łyżka
  • sól
  • mielony pieprz biały
  • olej

Przygotowanie:
Cebule kroimy w cienkie piórka. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażone cebule przekładamy do dużego garnka. Dodajemy ziemniaka, odrobinę czosnku pokrojonego w plastry, szczyptę tymianku i trochę cukru. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę dusimy, mieszając. Dodajemy ostrą paprykę i majeranek. Ponownie mieszamy.
Chleb żytni rwiemy na kawałki i układamy na blasze. Polewamy olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 3-4 minuty. Cebule zalewamy winem i czekamy, aż odparuje. Dolewamy bulion. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Gotujemy do miękkości warzyw przez około 20-25 minut. Zdejmujemy z palnika. Całość blendujemy. Dodajemy zimne masło i ponownie miksujemy. Dodajemy serek topiony i jeszcze chwilę blendujemy zupę. Doprawiamy do smaku. Zupę delikatnie podgrzewamy (nie zagotowujemy). Listki pietruszki siekamy i posypujemy nimi grzanki. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do miseczek, dekorujemy grzankami i posiekaną pietruszką.





Komentarze

Popularne posty