Corn dog 🍢🐶🍢
Klasyka fast food'u Amerykańskiego, czyli hot dog inaczej ;d. Klasyka znana w Kanadzie, Korei Południowej niemal w każdym zakątku świata, gdzie trzeba zrobić coś pysznie i na szybko.
Składniki:
mąka pszenna – 240 g
mąka kukurydziana, ja użyłem jaglanej – 120 g
cukier – 1 łyżeczka
sól – 1 łyżeczka
proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Mokre składniki ciasta
jajko – 1 szt.
mleko – 120 ml
ciepła woda
Dodatkowo
ciepła woda – do rozcieńczania ciasta
parówki – 1 opakowanie
olej rzepakowy – 1 l
Przygotowanie:
Suche składniki ciasta łączymy w wysokim naczyniu i dodajemy do nich mokre składniki. Dokładnie blendujemy na gładką masę, powoli dolewając ciepłą wodę, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany. Olej rozgrzewamy w garnku do odpowiedniej temperatury, którą sprawdzamy, wrzucając do środka odrobinę mąki – nie powinna brązowieć. Parówki nadziewamy na szpadki, zanurzamy w cieście i smażymy chwilę na złoty kolor. Corn dogi podajemy od razu po usmażeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz