Corn dog 🍢🐶🍢

Klasyka fast food'u Amerykańskiego, czyli hot dog inaczej ;d. Klasyka znana w Kanadzie, Korei Południowej niemal w każdym zakątku świata, gdzie trzeba zrobić coś pysznie i na szybko.

Składniki:
mąka pszenna – 240 g mąka kukurydziana, ja użyłem jaglanej – 120 g cukier – 1 łyżeczka sól – 1 łyżeczka proszek do pieczenia – 3 łyżeczki Mokre składniki ciasta jajko – 1 szt. mleko – 120 ml ciepła woda Dodatkowo ciepła woda – do rozcieńczania ciasta parówki – 1 opakowanie olej rzepakowy – 1 l

Przygotowanie:
Suche składniki ciasta łączymy w wysokim naczyniu i dodajemy do nich mokre składniki. Dokładnie blendujemy na gładką masę, powoli dolewając ciepłą wodę, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany. Olej rozgrzewamy w garnku do odpowiedniej temperatury, którą sprawdzamy, wrzucając do środka odrobinę mąki – nie powinna brązowieć. Parówki nadziewamy na szpadki, zanurzamy w cieście i smażymy chwilę na złoty kolor. Corn dogi podajemy od razu po usmażeniu. 






Komentarze

Popularne posty