Gulasz wo艂owy z czekolad膮 馃崼馃嵅馃崼

Danie o kt贸rym na pewno nigdy nie s艂ysza艂e艣, nie m贸wi膮c ju偶 o spr贸bowaniu ;d Po艂膮czenie mi臋sa z czekolad膮, co艣 ekstrawaganckiego i odwa偶nego. Zapraszam wszystkich koneser贸w nowych smak贸w! 馃挭

Sk艂adniki: 
Olej do sma偶enia
500 g Ogona wo艂owego lub mi臋sa na ko艣ci 
250 g Kark贸wki wo艂owej
2 艂y偶ki pasty lub koncentratu pomidorowego
750 ml Wody lub wywaru wo艂owego
250 g Ziemniak贸w
100 g Cebuli
100 g Marchewki 
50 g Pora
2 Li艣cie laurowe
100 g Pieczarek
100 g Gorzkiej czekolady
50 g Musztardy ziarnistej 
40 g Mas艂a
2 艁y偶ki m膮ki pszennej
Pietruszka 
S贸l, pieprz 
Tymianek 

Przygotowanie:
Nagrzewamy szybkowar (ewentualnie normalny garnek, b臋dziemy d艂u偶ej gotowa膰 mi臋so), wlewamy olej i obsma偶amy mi臋so partiami do koloru ciemno br膮zowego a nawet spieczonego. Usma偶one mi臋so przek艂adamy na talerz, pod garnkiem zmniejszamy ogie艅 i wrzucamy past臋 pomidorow膮, kt贸r膮 chwil臋 sma偶ymy. Nast臋pnie dolewamy troch臋 bulionu, ma to za zadanie zdj膮膰 ca艂y smak z naczynia, mo偶emy poskroba膰 drewnian膮 艂opatk膮 dno aby odklei膰 wszystko co przylega do dna. Kolejnym etapem b臋dzie gotowanie mi臋sa w wywarze, kt贸ry ca艂y wlewamy do garnka zalewaj膮c mi臋so. Zamykamy szybkowar i gotujemy 45 minut, w normalnym garnku d艂u偶ej aby osi膮gn膮膰 mi臋kkie mi臋so. W mi臋dzyczasie gdy mi臋so si臋 gotujemy kroimy warzywa na kawa艂ki ale nie za ma艂e aby by艂y wyra藕nie wyczuwalne podczas jedzenia. Gdy mi臋so b臋dzie gotowe wyjmujemy je z wywaru a wywar zlewamy, zostawiaj膮c troszk臋 na dnie aby zag臋艣ci膰 ciecz. Zag臋szczanie polega na dodaniu do minimalnej ilo艣ci wywaru w garnku 2 艂y偶ek m膮ki, po dodaniu intensywnie mieszamy trzepaczk膮 aby nie zrobi艂y si臋 grudki. Do g艂adkiej zawiesiny wlewamy wywar z mi臋sa i zagotowujemy. Nast臋pnie gotujemy w wywarze warzywa, zaczynamy od ziemniak贸w i marchewki, li艣cia laurowego p贸藕niej cebuli, a na ko艅cu pora. Grzyby dodajemy pod sam koniec z czekolad膮, musztard膮, mas艂em i tymiankiem. Do mi臋kkich warzyw dodajemy mi臋so i doprawiamy do smaku i posypujemy du偶膮 ilo艣ci膮 pietruszki. Smacznego !







Komentarze

Popularne posty