Wegański budyń z jabłkami 🍮🍮🍮
Budyń to tak na prawdę nie jest proszek wymieszany z mlekiem 😆 Zdrowa propozycja przygotowana z kaszy jaglanej i mleczka kokosowego, zapraszam! 💪
Składniki:
Składniki:
- kasza jaglana – ½ szklanki
- mleczko kokosowe 1 puszka
- laska wanilii – 1 szt.
- banan – 1 szt.
- sól – 1 szczypta
- Pół jabłka
- Miód - 2 łyżki
- Przyprawy:
- Cynamon
- Kardamon
- Gałka muszkatołowa
- Imbir
Przygotowanie:
Surową kaszę jaglaną prażymy w rondelku ok. 3-4 minut. Gdy wydzieli orzechowy zapach, przelewamy ją wrzątkiem na sicie i ponownie umieszczamy w rondelku. Dodajemy mleczko kokosowe, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i sól. Całość gotujemy na małym ogniu i pod przykryciem ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania usuwamy z rondelka laskę wanilii. Ugotowaną kaszę przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy dojrzały banan i blendujemy całość na gładką masę. Jeżeli budyń jest za gęsty, rozcieńczamy go odrobiną mleczka kokosowego lub wody. Z jabłka drążymy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę. Na małej patelni podgrzewamy miód, gdy zacznie się pienić dorzucamy jabłka i chwile smażymy, przyprawiamy według upodobań. Budyń przekładamy do miseczek, dekorujemy jabłkami. Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz