Hawajskie słodkie bułeczki 🌞🌞🌞

Nie ma nic lepszego niż ciepłe, miękkie bułeczki prosto z piekarnika i roznoszący się aromat pieczywa po domu 🙉. Receptura zainspirowana Królewskim Hawajskim Słodkim Chlebem 👑, który od lat pięćdziesiątych jest stałym elementem życia na wyspach. 🏄


Składniki:
7 g Drożdży suchych
250 ml Mleka
125 g Brązowego cukru
2 Małe jaja
125 g Masła
450 g Mąki
5 g soli
Olejek aromatyczny pomarańcza i cytryna (ja dodałem skórkę z tych cytrusów)
Mix mleko (50ml) , miód (łyżeczka płynnego miodu) i jajko do posmarowania bułek

Przygotowanie
Mleko, masło i cukier wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy do temperatury ok 40 stopni Celsjusza (wkładając palec do mleka, ono nas nie parzy). Mieszankę taką przelewamy do misy robota kuchennego lub normalnej miski i mieszamy standardowymi łopatkami do ciasta, dodajemy jaja i drożdże. Wymieszane składniki łączymy z mąką, którą dodajemy po jednej łyżce, gdy wsypiemy całą zawartość, dodajemy olejki lub skórkę chwilę jeszcze mieszamy a po upływie 3 minut (ciasto jest klejące) zmieniamy łopatę w robocie na hak do wyrabiania ciast drożdżowych (jeżeli nie mamy robota musimy ręcznie wyrabiać ciasto). Ciasto wyrabiamy z 10 minut, jeżeli będzie się ciągle lepiło delikatnie podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do lodówki na 3 godziny. Po upływie tego czasu ciasto ponownie przebijamy i dzielimy na 50 gramowe porcje z których wyrabiamy ciasto. Gotowe kulki przekładamy na okrągłą blachę wysmarowaną olejem, ponownie przykrywamy ścierką i dajemy w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie bułeczki smarujemy mixem z jajka, miodu i mleka a następnie pieczemy pod folią aluminiową 20 minut, odkrywamy i dopiekamy, aż bułki się zezłocą tak około 5-7 minut. Bułeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, Smacznego!













Komentarze

Popularne posty