Sakiewki z ciasta francuskiego 馃巻馃巼馃巻
Sylwestrowe mini przek膮ski! 馃槏
Dla zwolennik贸w domowych imprez, jak r贸wnie偶 dla tych, kt贸rzy wybieraj膮 bardziej "uroczyste" zako艅czenie tego roku przygotowa艂em smaczne zak膮ski do napoi wyskokowych. 馃槄
Sk艂adniki:
- 200 g sera gouda, pokrojonego w kostk臋
- 100 g suszonych pomidor贸w, pokrojonych w paski
- 100 g oliwek zielonych, pokrojonych na p贸艂
- 150 g kabanos贸w, pokrojonych w cienkie plasterki
- 2 艂y偶ki natki pietruszki, umytej, posiekanej
- 1 艂y偶eczka oregano (oraz niewielka ilo艣膰 do posypania ciasta)
- 1 艂y偶ka oliwy z oliwek
- 1 jajo
- 1 艂y偶ka mleka 3,2%
- 1 opakowanie ciasta francuskiego, dobrze sch艂odzonego
- niewielka ilo艣膰 m膮ki tortowej do posypania deski
- niewielka ilo艣膰 soli
Przygotowanie:
Ser pokrojony w kostk臋 przek艂adamy do miski, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, pokrojone na p贸艂 oliwki, pokrojone kabanosy, posiekan膮 pietruszk臋, oregano oraz oliw臋 z oliwek, mieszamy. Jajko roztrzepujemy w czystym naczyniu, dodajemy 1 艂y偶k臋 mleka, mieszamy. Ciasto francuskie przek艂adamy na posypan膮 m膮k膮 desk臋, ca艂膮 powierzchni臋 ciasta smarujemy za pomoc膮 p臋dzelka jajkiem z mlekiem. Posypujemy niewielk膮 ilo艣ci膮 oregano i soli. Ciasto kroimy na kwadraty o wymiarach 6 x 6 cm. Na ka偶dy kawa艂ek ciasta nak艂adamy odrobin臋 farszu, ko艅ce ciasta 艂膮czymy ze sob膮, spinaj膮c je w g贸rze, tak przygotowane sakiewki przek艂adamy do formy do muffin贸w. Nast臋pnie wierzch wszystkich sakiewek smarujemy mas艂em zmieszanym z mlekiem. Tak przygotowane sakiewki wk艂adamy do zamra偶alnika mniej wi臋cej na 20 minut. Nast臋pnie sakiewki wk艂adamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200-210掳C, pieczemy 20 minut. Upieczone sakiewki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygni臋cia. Przestyg艂e sakiewki przek艂adamy na talerz.
Komentarze
Prze艣lij komentarz