Burger Wegański 🍔🍔🍔

Burger bez mięsa?! Czy to w ogóle smakuje? Propozycja dla tych którzy pragną żyć w zgodzie z naturą ale i tych którzy uwielbiają próbować nowych rzeczy. 😃

Składniki:
¾ szklanki suchej komosy ryżowej (użyłem mieszanki trzech kolorów, można więcej – do 1 całej szklanki)
1 puszka 400g czarnej fasoli
1 biała cebula5 sztuk daktyli, namoczonych kilka minut we wrzątku
3 sztuki wędzonych (lub suszonych) śliwek, również namoczonych
3 sztuki suszonych pomidorów z oleju
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego (lnu)
2 łyżki roślinnego oleju
sos sojowy, sól, pieprz


Przygotowanie:
Komosę podpraż w suchym rondlu, aż będzie charakterystycznie strzelać i nabierze orzechowego smaku. Następnie ugotują ją, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (ma być miękka i puścić charakterystyczne „ogonki”). Gdy cała woda wyparuje, pozwól jej odrobinę znów postrzelać.
Na suchej patelni podpraż odsączoną i przepłukaną czarną fasolę z dodatkiem wszystkich przypraw. Zajmie to kilka minut, a fasola powinna być dość mocno wysuszona i wręcz ma kruszyć się pod naciskiem dłoni.
Fasolę przełóż do miski, a na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj ją do fasoli i wymieszaj. Dodaj również posiekane suszone pomidory oraz daktyle i śliwki.
Gdy komosa już się ugotuje, dodaj jej połowę do fasoli z dodatkami i porządnie zmiksuj ręcznym blenderem. Pod koniec dodaj resztę komosy ryżowej i dopraw masę musztardą, solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodaj siemię lniane, porządnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj ulubione dodatki do burgerów.
Kotlety formuj zwilżonymi dłońmi, mocno ugniatając masę. Smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, delikatnie je przewracając na drugą stronę. Podawaj z porządnym sosem i dobrą bułką! Smacznego ;)














Komentarze

Popularne posty