Deser ze słonym karmelem 🍮🍮🍮

Miało być z ryżem preparowanym ale...w zamian mamy malinowe musli. 😂 Subtelna zmiana, ale wnosząca tylko pozytywne smaki. 😋 Szybki i baaaaardzo słodki deser dla łakomczuchów. 😂

Składniki:
  • ryż preparowany – 80 g lub Crunchy musli malinowe. 
  • kajmak – 1 puszka
  • mascarpone – 250 g
  • śmietanka 30% UHT – 200 ml
  • sól morska – 0,5 łyżeczki
  • migdały bez łupin – 100 g

Przygotowanie:
Migdały prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć i się przyrumieniać (możemy również użyć kupnych prażonych migdałów). Mieszamy pół opakowania ryżu lub musli z 50 g prażonych migdałów. Dodajemy pół puszki kajmaku i dokładnie mieszamy. Umieszczamy na dnie pucharków. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Kiedy jest jeszcze lekko płynna, dodajemy pozostałą część kajmaku i sól morską. Łączymy z serkiem mascarpone i dokładnie mieszamy. Układamy w pucharkach na wcześniej przygotowanym musli. Wstawiamy do lodówki na 1-1,5 godziny. Desery możemy udekorować ryżem preparowanym, migdałami, startą czekoladą deserową, malinami i świeżą miętą lub melisą. 












Komentarze

Popularne posty