Deser ze słonym karmelem 🍮🍮🍮
Miało być z ryżem preparowanym ale...w zamian mamy malinowe musli. 😂 Subtelna zmiana, ale wnosząca tylko pozytywne smaki. 😋 Szybki i baaaaardzo słodki deser dla łakomczuchów. 😂
Składniki:
- ryż preparowany – 80 g lub Crunchy musli malinowe.
- kajmak – 1 puszka
- mascarpone – 250 g
- śmietanka 30% UHT – 200 ml
- sól morska – 0,5 łyżeczki
- migdały bez łupin – 100 g
Przygotowanie:
Migdały prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć i się przyrumieniać (możemy również użyć kupnych prażonych migdałów). Mieszamy pół opakowania ryżu lub musli z 50 g prażonych migdałów. Dodajemy pół puszki kajmaku i dokładnie mieszamy. Umieszczamy na dnie pucharków. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Kiedy jest jeszcze lekko płynna, dodajemy pozostałą część kajmaku i sól morską. Łączymy z serkiem mascarpone i dokładnie mieszamy. Układamy w pucharkach na wcześniej przygotowanym musli. Wstawiamy do lodówki na 1-1,5 godziny. Desery możemy udekorować ryżem preparowanym, migdałami, startą czekoladą deserową, malinami i świeżą miętą lub melisą.
Komentarze
Prześlij komentarz