Krem marchewkowy 🥕🥕🥕
Nudzą cię już ogórkowa i rosół? Najwyższy czas na coś nowego, aksamitna zupa krem z nutą orientu. Zakochaj się w zupach na nowo. 💗
5 dużych marchewek
1 pietruszka
Kawałek selera
Cebula
4 ząbki czosnku
Mleczko kokosowe - puszka
Dwie łyżki masła
Dwie łyżki oleju
Woda
Przyprawy:
Olej sezamowy - parę kropel
Cynamon - 1/4 łyżeczki
Tymianek - łyżeczka
Imbir - 1/4 łyżeczki
Majeranek - łyżeczka
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy olej i masło, gdy masło zacznie się pienić dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszklą. Kolejnym krokiem będzie dodanie reszty warzyw i podsmażenie ich przez około 5 minut. Podsmażone warzywa zalewamy wodą na równo z ich ilością i gotujemy aż zmiękną. Do rozgotowanych warzyw dolewamy mleczko kokosowe i blendujemy całość na gładki krem. Teraz doprawiamy zupę i chwilę podgrzewamy.
Dodatek:
Jako dodatek do zupy można zrobić chrupiącą marchewkę pokrojoną w cienkie, podłużne słupki skropić oliwą z oliwek, dodać tymianku, soli i pieprzu. Taką marchewkę dodajemy na krem.
Dobrym dodatkiem również są grzanki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz