Lody w churros 🍨🍨🍨

Z okazji zbliżającego się dnia zakochanych 💕, moja propozycja na przygotowanie pysznego i eleganckiego deseru jak z ekskluzywnej restauracji. Zaskocz swoją drugą połówkę albo razem przygotujcie Churros z lodami w dzień św. Walentego. 💘

Składniki:
Parzone ciasto:
  • sok pomarańczowy – 200 ml
  • masło – 120 g
  • cukier brązowy – 20 g
  • sól – 1 szczypta
  • mąka pszenna – 160 g
  • 3 jajka rozmiaru L – 3 szt.
  • Posypka:
  • cukier – ¼ szklanki
  • cukier waniliowy – ¼ szklanki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • Dodatkowo:
  • lody karmelowe
  • olej do smarowania foremki i smażenia ciasta – 1 l
  • mąka pszenna do oprószenia foremki

Przygotowanie:
Sok, cukier, sól i masło zagotowujemy w rondelku. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie jednolita masa – ok. 1 minuty. Zaparzone ciasto odstawiamy na chwilę do ostygnięcia – powinno być ciepłe, ale nie gorące, by nie ścięło jajek.Jajka łączymy z ciastem, dodając je pojedynczo i mieszając. Jednolitą masę przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy ciasto dookoła spodów odwróconej foremki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką, tworząc ciasne koszyczki. Formę z ciastem wstawiamy do zamrażalnika na ok. 1,5-2 godzin. Zamarznięte churro bowls smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju. Zarumienione wyjmujemy na papierowy ręcznik i obtaczamy w wymieszanych składnikach posypki. Odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe churro bowls wypełniamy gałką lodów i dekorujemy sosem z malin, świeżymi malinami oraz miętą.












Komentarze

Popularne posty