Lody w churros 🍨🍨🍨
Z okazji zbliżającego się dnia zakochanych 💕, moja propozycja na przygotowanie pysznego i eleganckiego deseru jak z ekskluzywnej restauracji. Zaskocz swoją drugą połówkę albo razem przygotujcie Churros z lodami w dzień św. Walentego. 💘
Składniki:
Parzone ciasto:
- sok pomarańczowy – 200 ml
- masło – 120 g
- cukier brązowy – 20 g
- sól – 1 szczypta
- mąka pszenna – 160 g
- 3 jajka rozmiaru L – 3 szt.
- Posypka:
- cukier – ¼ szklanki
- cukier waniliowy – ¼ szklanki
- cynamon – 1 łyżeczka
- Dodatkowo:
- lody karmelowe
- olej do smarowania foremki i smażenia ciasta – 1 l
- mąka pszenna do oprószenia foremki
Przygotowanie:
Sok, cukier, sól i masło zagotowujemy w rondelku. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie jednolita masa – ok. 1 minuty. Zaparzone ciasto odstawiamy na chwilę do ostygnięcia – powinno być ciepłe, ale nie gorące, by nie ścięło jajek.Jajka łączymy z ciastem, dodając je pojedynczo i mieszając. Jednolitą masę przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy ciasto dookoła spodów odwróconej foremki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką, tworząc ciasne koszyczki. Formę z ciastem wstawiamy do zamrażalnika na ok. 1,5-2 godzin. Zamarznięte churro bowls smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju. Zarumienione wyjmujemy na papierowy ręcznik i obtaczamy w wymieszanych składnikach posypki. Odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe churro bowls wypełniamy gałką lodów i dekorujemy sosem z malin, świeżymi malinami oraz miętą.
Komentarze
Prześlij komentarz