Nadziane bułeczki 🍞🍞🍞
Niedzielny poranek zaczęty od jajecznicy ze szczypiorkiem, kawy i domowej bułeczki nadziewanej a do tego to piękne słońce na zewnątrz! 🌞Wreszcie! Idealny początek dnia, polecam! 😎
Składniki:
270g mleka
75g oleju roślinnego
7g suchych drożdży
450g mąki pszennej
50g cukru
10g soli
Łyżka mleka do posmarowania bułek
Sezam
Nadzienie:
400g mięsa mielonego
7 większych pieczarków
Mały pęczek szczypiorku
Przyprawy:
Gałka muszkatałowa
Imbir
Sól
Pieprz z kolendrą
Łyżka oleju
Przygotowanie:
Mokre składniki na ciasto mieszamy razem z dodatkiem cukru i drożdży. Następnie dodajemy przesianą mąkę i sól, wszystko ugniatamy do osiągnięcia jednolitej masy. Ciasto odkładamy na godzinę do wyrośnięcia, w tak zwanym między czasie robimy farsz. Mięso mielone smażymy na oleju, do wysmażonego mięsa dodajemy pieczarki, przyprawiamy według własnego smaku. Farsz musi tak długo się smażyć aby wyparowała z niego większość wody, odkładamy do ostygnięcia i dodajemy posiekany szczypiorek. Po upływie godziny ciasto na bułeczki dzielimy na 75g porcje, które lekko rozgniatamy i nadziewamy farszem a następnie sklejamy i formujemy bułki. Gotowe krążki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Bułki pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze 170 stopni około 15 minut, aż lekko zbrązowieją. Smaczego!
Składniki:
270g mleka
75g oleju roślinnego
7g suchych drożdży
450g mąki pszennej
50g cukru
10g soli
Łyżka mleka do posmarowania bułek
Sezam
Nadzienie:
400g mięsa mielonego
7 większych pieczarków
Mały pęczek szczypiorku
Przyprawy:
Gałka muszkatałowa
Imbir
Sól
Pieprz z kolendrą
Łyżka oleju
Przygotowanie:
Mokre składniki na ciasto mieszamy razem z dodatkiem cukru i drożdży. Następnie dodajemy przesianą mąkę i sól, wszystko ugniatamy do osiągnięcia jednolitej masy. Ciasto odkładamy na godzinę do wyrośnięcia, w tak zwanym między czasie robimy farsz. Mięso mielone smażymy na oleju, do wysmażonego mięsa dodajemy pieczarki, przyprawiamy według własnego smaku. Farsz musi tak długo się smażyć aby wyparowała z niego większość wody, odkładamy do ostygnięcia i dodajemy posiekany szczypiorek. Po upływie godziny ciasto na bułeczki dzielimy na 75g porcje, które lekko rozgniatamy i nadziewamy farszem a następnie sklejamy i formujemy bułki. Gotowe krążki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Bułki pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze 170 stopni około 15 minut, aż lekko zbrązowieją. Smaczego!
Komentarze
Prześlij komentarz