Podwójnie czekoladowa tarta 🍫🎂🍫
Czekoladowy spód + czekoladowy krem = 💥🙆♂️🥳
Nic dodać nic ująć, wybuchowy smak! 💥
Składniki:
115g masła
85g cukru
200g mąki
35g kakao w proszku
5g soli
3 żółtka
1 jajko całe
400g gorzkiej czekolady
195g mleka
240g śmietanki 30%
Przygotowanie:
Do pojemnika blendera wrzucamy suche składniki ciasta, czyli cukier, mąkę i kakao, całość mieszamy. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do zmiksowania, połączone składniki mają mieć strukturę piasku. Następnie dodajemy element łączący ciasto czyli jedno żółtko, miksujemy. Ciasto powinno się zacząć lepić, jednak gdyby było one za suche dodajemy 3 łyżki zimnej wody. Wysypujemy zawartość pojemnika na stolnicę i ugniatamy do uzyskania elastycznego ciasta (dodajemy wody jeżeli masa będzie się rozpadać a nie ładnie łączyć). Gotową masę próbujemy rozwałkować podobnie do wielkości blaszki na tartę, polecam wałkować między ryzami papieru do pieczenia albo śniadaniowego. Masa jednak może się rwać, wtedy polecam kawałkami ciasta wylepić równomiernie blaszkę. Ciasto nakłuwamy, na wierzch przed pieczeniem kładziemy kawałek papieru do pieczenia i wysypujemy ziarna np. grochu aby ciasto dociążyć, żeby wyrosło równe.
Ciasto pieczemy 30 minut w temp 175 stopni na opcji góra, dół.
Podczas gdy ciasto się piecze przechodzimy do wykonania fillingu, na garnku z gotującą się wodą kładziemy miskę i wrzucamy czekoladę, mleko, śmietanę, sól. Czekamy aż składniki się połączą uzyskując aksamitny płyn, zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej, chwilę czekamy aż krem lekko ostygnie i dodajemy 2 pozostałe żółtka, które łączymy z czekoladowym kremem.
Wypieczony spód tarty wyjmujemy z pieca, zdejmujemy obciążający groch i wlewamy wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Całość ponownie ląduje w piecu tym razem w temperaturze 110 stopni i piecze się 30 minut. Po upływie tego czasu czekamy aż tarta ostygnie, po tym czasie ciasto można kroić i rozkoszować się jego smakiem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz