Sajgonki 馃懖馃懖馃懖

Danie kuchni kraj贸w Azjatyckich inaczej zwane krokietami wiosennymi, lepiej si臋 nie mog艂o z艂o偶y膰! Przywitaj godnie wiosn臋 i zjedz sajgonki w jej towarzystwie. ;p

Sk艂adniki:
Paczka plack贸w ry偶owych spring rolls
Marchewka
Korze艅 pietruszki
Cebula
3 cm 艢wie偶ego imbiru
500 g Mi臋sa mielonego wieprzowo-wo艂owego
Ma艂y p臋czek szczypiorku
Olej
S贸l, pieprz

Przygotowanie:
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na 3-4 cm s艂upki, cebul臋 w tzw. pi贸ra. Imbir siekamy na drobn膮 kostk臋. Na patelni rozgrzewamy olej i sma偶ymy na nim na pocz膮tku cebul臋 a偶 si臋 zeszkli, dodajemy mi臋so. Gdy mi臋so lekko zbr膮zowieje dorzucamy marchewk臋 i pietruszk臋, kt贸re sma偶ymy a偶 zmi臋kn膮 i b臋d膮 elastyczne. Ostatnim elementem jest posiekany imbir. Wszystko to poddajemy obr贸bce termicznej do momentu a偶 z patelnii wyparuje ca艂a woda, dopawiamy i odk艂adamy do wystygni臋cia. Sch艂odzony farsz wzbogacamy siekanym szczypiorkiem. Dolejnym etapem b臋dzie zawijanie farszu w placki ry偶owe. Post臋puj膮c zgodnie z poleceniami na opakowaniu, placki skrapiamy wod膮 po chwili stan膮 si臋 elastyczne i gotowe na przyj臋cie farszu. Na 3/4 wysoko艣ci placka dajemy dwie 艂y偶ki farszu, nast臋pnie zak艂adamy kr贸tsz膮 cz臋艣膰 placka na farsz dociskamy, sk艂adamy boki do 艣rodka i zwijamy do powstania roladki. Nadziane sajgonki zostawiamy na 15 minut a nast臋pnie sma偶ymy na g艂臋bokim t艂uszczu do momentu a偶 lekko si臋 zarumieni膮. Gotowe roladki k艂adziemy na papier r臋cznikowy 偶eby ods膮czy膰 t艂uszcz. Sajgonki podajemy z azjatyckimi sosami. Smacznego!











Komentarze

Popularne posty