Torciki bezowe z miętą 🍰🍰🍰
Beza w najmniejszym wydaniu z odświeżającą nutą, deser idealnie balansujący pomiędzy słodkością i rześkością. Idealny na prezent dla najważniejszych kobiet w naszym życiu - sprawdzone! ;p
Składniki:
Składniki:
- cukier puder – 220 g
- białka jaj – 2 szt.
- sok z cytryny – 2 łyżeczki
- sól – 1 szczypta
- serek śmietankowy – 400 g
- śmietana 18% – 100 g
- likier miętowy – 4 łyżki
- czekoladowe paluszki z miętą lub ciasteczka after eight mints – 160 g
- świeże maliny – 40 g
- świeża mięta – 1 pęczek
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno z sokiem z cytryny i solą. Stopniowo dodajemy 180 g cukru pudru, przesiewając przez sitko, ubijamy dalej na sztywną, błyszczącą masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy ok. 40 kleksów (o średnicy 3-4 cm) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zanurzoną w zimnej wodzie łyżeczką w każdym robimy małe wgłębienie. Torciki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 110°C około 1 godziny, do lekkiego zrumienienia, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Serek śmietankowy mieszamy ze śmietaną, pozostałym cukrem pudrem i likierem miętowym. Dodajemy drobno pokrojone czekoladowo-miętowe paluszki i mieszamy. Krótko przed podaniem na każdą bezę nakładamy po jednej czubatej łyżeczce kremu miętowego, a następnie dekorujemy malinami i listkami mięty.
Komentarze
Prześlij komentarz