Kremowy pasztet z kurczaka 馃悢馃悢馃悢

Pr贸bowa艂em odnale藕膰 w g艂owie smaki 艣wi膮t wielkanocnych i jednym z takich jest w艂a艣nie swojski pasztet! Zaczynamy mini seri臋 wielkanocnych smak贸w! 馃惏

Sk艂adniki:
100 g Boczku w臋dzonego
200 g Cebuli
50 g Szalotki
100 ml Bandy
200 ml Bia艂ego wytrawnego wina
500 g Kurzych w膮tr贸bek
4 Jaja kurze
15 g Soli
200 g Mas艂a klarowanego
Pieprz
Mieszanka przypraw w minimalnych proporcjach oko艂o grama z ka偶dej przyprawy ( Any偶, imbir, wanilia, cynamon, sk贸rka pomara艅czowa, ga艂ka muszkato艂owa, pieprz czarny) 

Przygotowanie:
Cebul臋, szalotk臋 i boczek siekamy w bardzo drobn膮 kostk臋. Na zimn膮 patelni臋 wrzucamy boczek, kt贸ry musi troch臋 si臋 wytopi膰 i podsma偶y膰, nast臋pnie dodajemy cebul臋 z szalotk膮 i sma偶ymy na 艣rednim ogniu 5-7 minut. Kolejnym etapem jest dolanie na patelni臋 alkoholi i duszenie ca艂o艣ci 5 minut, nast臋pnie wy艂膮czamy gaz i zostawiamy na 10 minut ca艂o艣膰 aby wszystko odda艂o smaki. Zawarto艣膰 patelni odcedzamy na sitku do jakiego艣 naczynia, mocno odciskaj膮c cebul臋 z boczkiem. Powinni艣my uzyska膰 ko艂o 250 ml p艂ynu. Nadszed艂 czas na mielenie sk艂adnik贸w; w膮tr贸bk臋, jaja, mieszank臋 przypraw, p艂yn z boczku i cebuli, pieprz i s贸l, wszystko to mielimy na g艂adki p艂yn. Rozpuszczone i ch艂odne mas艂o klarowane wlewamy do mielonej masy i chwil臋 mielimy. Gotow膮 mas臋 przelewamy do s艂oik贸w uprzednio umytych i przygotowanych, najlepiej jakby by艂y niskie i bardzo szczelne. Teraz nadchodzi najtrudniejsza cz臋艣膰, gotowanie pasztetu, powinni艣my mie膰 odpowiedni sprz臋t do tego ale ja zrobi艂em tak膮 k膮piel wodn膮 w piekarniku. Do wysokiej blaszki wlewamy wod臋 na wysoko艣膰 pasztetu w s艂oiku o temperaturze 70 stopni i wk艂adamy do piekarnika nastawionego na oko艂o 80 stopni aby utrzymywa艂 temperatur臋 wody kt贸ra ma wynosi膰 70. Do blaszki z wod膮 wk艂adamy s艂oiki z pasztetem kt贸re musz膮 tak si臋 gotowa膰 1,5 godziny. Wszystko kontrolujemy termometrem. Mo偶na te偶 spr贸bowa膰 gotowa膰 w garnku na minimalnym ogniu. Po up艂ywie czasu pasztet wyjmujemy z wody i ch艂odzimy. Kremowy pasztet gotowy!













 

Komentarze

Popularne posty