Tort „Pavlova” 🍥🍥🍥
Z okazji dnia Matki, wszystkim naszym kochanym mamom składam najlepsze życzenia! 💐 Zdjęcie tego tortu niech będzie prezentem 🎁Polecam zrobić taki tort z całą rodziną, nie tylko od święta, bo każdy dzień może być wyjątkowy 💓
Składniki:
Beza:
Składniki:
Beza:
- białka jaj, rozmiar L – 5 szt.
- cukier kryształ, drobny – 350 g
- cukier puder – 50 g
- mąka ziemniaczana – 20 g
- sok z cytryny
- Krem:
- śmietanka UHT 30% – 400 ml
- serek mascarpone – 250 g
- cukier puder – 2 łyżki
Przygotowanie:
Białka ubijamy na średnich obrotach, stopniowo dodając małe porcje cukru. Ubijamy na jednolitą, sztywną, lśniącą pianę. Do bezy przesiewamy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy łopatką. Dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Mieszamy. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temperatury 90°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na środek kładziemy masę. Zamoczoną w wodzie łyżką formujemy bezę w kształcie korony – od dołu zbieramy masę i rozprowadzamy ją ku górze. W środku robimy zagłębienie. Wkładamy do piekarnika i suszymy przez 2,5-3 godziny. Po upieczeniu bezę studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Do miski przekładamy serek mascarpone. Dodajemy cukier puder i mieszamy rózgą. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie łączymy w całość. Gotowy krem wkładamy do lodówki. Do wgłębienia w bezie nakładamy krem. Wierzch dekorujemy owocami. Całość oprószamy cukrem pudrem. Dekorujemy listkami mięty lub melisy.
Komentarze
Prześlij komentarz