Whoopies - ciasteczka z nadzieniem
Tydzień po eko-targach to odpowiedni czas na podziękowania! Dziękuję za próbowanie ciasteczek, miłe słowo, wiadomości z przepisami no i oczywiście . W ramach wdzięczności wrzucam następne smakołyki przygotowane przeze mnie i Magdalenę.
Składniki:
Składniki:
- 120 g masła, pokrojonego na mniejsze części
- 40 g brązowego cukru
- 1 jajo
- 250 g mąki pszennej, przesianej
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 szczypty sody oczyszczonej
- 100 ml mleka
- 50 g jogurtu naturalnego
- Farsz:
- 10-15 suszonych pomidorów
- 3 gałązki bazylii, umytej, osuszonej (kilka listków zostawiamy do dekoracji)
- 1,5 opakowania serka twarogowego, naturalnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy masło oraz brązowy cukier, dodajemy jajo, całość miksujemy około 4-5 minut aż do uzyskania kremowej konsystencji. Mąkę przesiewamy przez sitko. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną dodajemy do zmiksowanego masła z cukrem i jajkiem. Następnie mleko mieszamy z jogurtem i dodajemy do pozostałych składników. Miksujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym wyciskamy niewielkiej wielkości, równe kółka, w takiej ilości, żeby można je było połączyć w pary. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10-14 minut.
Do miski dodajemy suszone pomidory, 3 gałązki bazylii, całość miksujemy. Dodajemy serek (serek możemy zastąpić serem twarogowym wymieszanym ze śmietaną). Dodajemy niewielką ilość pieprzu i soli. Całość miksujemy. Farsz przekładamy do miski.
Farszem przekładamy nieco przestygłe whoopies, łączymy. Whoopies dekorujemy niewielką ilością farszu oraz listkiem bazylii. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz