Ciasto truskawkowe z kremem z białej czekolady. 🍓🍓🍓
Czasami się zdarza, że przepis mija się z rzeczywistością... Ale dzięki improwizacji powstaje inna zmodyfikowana wersja, która jak się okazuje jest strzałem w 10.
Składniki:
Krem:
- Śmietanka 30% – 100 ml
- Truskawki – mrożone lub świeże – 100 g
- Sok wyciśnięty z ½ cytryny
- Biała czekolada – 2 tabliczki
- Masło – 1 łyżka
- Spód:
- Paczka herbatników
- Mus truskawkowy:
- Truskawki - 500g
- Żelatyna - 3 łyżki
- Woda
Przygotowanie:
Śmietankę zagotowujemy w rondelku z truskawkami i sokiem z cytryny. Blendujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokruszoną czekoladę i po chwili mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby podgrzewamy. Dodajemy miękkie masło i mieszamy. Gotową masę przelewamy do miseczki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Na małą blaszkę okładamy warstwę herbatników, resztę kruszymy do masy i nakładamy na wyłożone herbatniki. Truskawki na mus mielimy na gładko, żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody a następnie rozpuszczamy w około 100ml zagotowanej wody. Żelatynę mieszamy z musem, na początku kilka łyżek do żelatyny aby zahartować truskawki a potem wszystko na raz. Gotowy mus wylewamy na ciasto i odstawiamy do wystygnięcia, schłodzony deser możemy popisać rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz