Faszerowany bakłażan .🍆🍆🍆
Wystarczą dwa dorodne bakłażany i trochę mięsa, by na Twój stół wpłynęły pyszne, faszerowane łódeczki. 🛥🛥🛥
Składniki:
2 Bakłażany
Składniki:
2 Bakłażany
- 500g Mięsa mielonego
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 Cebula
- 2 Ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku,
- 1 kulka mozzarelli
- 4 łyżki oliwy z oliwek (oraz niewielka ilość do polania bakłażanów)
- Kilka liści świeżej bazylii
- Suszone zioła prowansalskie
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte bakłażany kroimy wzdłuż na pół, nacinamy w poprzek od strony miąższu (tak, by nie przeciąć skóry), układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, doprawiamy je solą i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w 180°C (termoobieg) przez 25-30 minut.
Pokrojoną cebulę podsmażamy razem z czosnkiem na oliwie, aż do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy. Dodajemy tymianek, przecier pomidorowy. Gotujemy mniej więcej 20 minut, co jakiś czas mieszając. Z upieczonych bakłażanów wybieramy łyżką miąższ, który siekamy i dodajemy do sosu mięsnego. Sos zestawiamy z ognia, czekamy, aż ostygnie, następnie dodajemy posiekaną bazylię i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Łódeczki z bakłażana faszerujemy sosem, układamy na wierzch plastry mozarelli i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) około 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz