Focaccia 🍞🍞🍞
Włoski chleb z dodatkami! Idealny jako przystawka albo dodatek do mięsa. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia; od suchego z solą, ziołami, polanego oliwą ciasta, do pulchnego z pomidorami i oliwkami.
2 Łyżeczki cukru
310 ml ciepłej wody
5 Łyżek oliwy z oliwek
450 g Mąki pszennej
2 Łyżeczki soli
Kilka gałązek tymianku i majeranku
Pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
W misce połączyć ze sobą ciepłą wodę, 2 łyżeczki cukru, 3 łyżki oliwy i drożdże. Odstaw na 5 minut. Mąkę wymieszać z jedną łyżeczką soli morskiej. Zrobić wgłębienie i wlać spienione drożdże. Całość zagniatać około 10 minut aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące. Można dodatkowo podsypać 2 łyżkami mąki jeżeli ciasto się klei. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na godzinę. Do momentu kiedy ciasto podwoi swoją objętość. Piekarnik nastawić na temperaturę 200 ° C z funkcją grzania góra-dół. Formę o wielkości 24 x30 cm wysmarować tłuszczem. Kiedy ciasto wyrośnie, zdjąć folię i uderzyć pięścią w środek. Ponownie zagnieść przez 4 minuty. Ciasto rozłożyć na przygotowanej blaszce. Odstawić na 15- 20 min aby wyrosło. Po tym czasie całe ciasto delikatnie posmarować łyżką oliwy, ponakłuwać widelcem, powciskać w nie pomidorki, tymianek i oliwki. Posypać pozostałą solą morską. Włożyć do piekarnika i piec 25 - 30 minut aż nabierze złotego koloru. Focaccia najlepiej smakuje ciepła z dobrą oliwą z oliwek i płatkami soli morskiej.
Komentarze
Prześlij komentarz