Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango.

Wyśmienity deser inspirowany smakami Azji! Ryż, mango i kokos gwarantują niezapomniane doznania. 

Składniki:
Ryż kokosowy:
  • 100 g ryżu
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 300 ml mleka 3,2%
  • Szczypta soli
  • Łyżka cukru
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • Sos mango:
  • Duże dojrzałe mango, umyte, obrane
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml białego wina
  • Sos kokosowy:
    200 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej + woda
  • sok z 1/2 limonki, sparzonej, wyszorowanej
  • cukier do smaku

Przygotowanie:
Gotujemy mleko z mleczkiem kokosowym i szczyptą soli. Do mleka dodajemy ryż i wiórki kokosowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gotujemy do momentu, aż ryż się rozklei (Dodajemy wody ewentualnie, gdy ryż się jeszcze nie rozgotował). Na samym końcu do ryżu dodajemy cukier i cukier wanilinowy. 
Mango kroimy w kostkę. Na patelni karmelizujemy cukier, do cukru dodajemy pokrojone w kostkę mango. Cukier z mango smażymy do miękkości, następnie dodajemy białe wino. Wszystkie składniki miksujemy. Zmiksowane składniki ponownie przekładamy na patelnię i odparowujemy do konsystencji sosu.
Zagotowujemy mleczko z sokiem z limonki i cukrem. Mączkę ziemniaczaną rozrabiamy wodą. Do gotującego się mleczka kokosowego wlewamy rozrobioną mączkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy (tak jak w przypadku gotowania budyniu). Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, zestawiamy go z ognia. Ugotowany ryż wkładamy do foremki lub okrągłego wycinaka o średnicy około 5-6 cm i formujemy kulki. Talerze dekorujemy sosem z mango, na ryż wylewamy sos kokosowy i układamy kulki wycięte z mango.





Komentarze

Popularne posty