Faszerowana pizza z grilla 🍕🍕🍕
Danie z serii tych, które chciałem zjeść zanim zrobiłem dobrą fotkę - zdecydowanie polecam wszystkim cierpliwym!
Składniki:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- Mąka pszenna – 500 g
- Suszone drożdże instant – 1 opakowanie (7 g)
- Cukier – 1 łyżka
- Sól – 1 łyżka
- Ciepła woda – 220 ml
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Farsz:
- Suszone pomidory w oleju – 100 g
- Mozzarella – 100 g
- Grana padano lub Parmezan – 100 g
- Pietruszka
- Ząbek czosnku
- Oregano
- Dodatki:
- Burrata – 1 szt.
- Szynka dojrzewająca, np. parmeńska – 160 g
- Rukola – 2 garści
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Olej po suszonych pomidorach – do skropienia pizzy
- Mąka pszenna – do oprószenia blatu
Przygotowanie:
Mąkę łączymy w misce z suszonymi drożdżami, cukrem i solą. Dolewamy wodę, wyrabiamy ciasto i przekładamy je na blat oprószony mąką. Ciasto polewamy oliwą i zagniatamy na blacie przez kilkanaście minut, by je napowietrzyć. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około 20-30 minut. Suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę przekładamy do miski . Dodajemy mozzarellę pokrojoną w małą kostkę, ser grana padano starty na tarce o drobnych oczkach, pietruszkę, czosnek i oregano . Mieszamy. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na blacie oprószonym mąką i dzielimy na części. Każdą część rozgniatamy na placek. Na środek każdego placka nakładamy porcję farszu i sklejamy krawędzie ciasta, by utworzyło sakiewkę. Mocno dociskamy łączenia, a następnie delikatnie spłaszczamy sakiewki, tak by farsz równomiernie rozłożył się wewnątrz placka.Pizzę grillujemy po 5 minut z każdej strony. Możemy upiec ją w piekarniku lub użyć suchej patelni, gdy nie mamy grilla. Na upieczoną pizzę wykładamy rukolę, kawałki szynki i burratę porwaną na mniejsze części.
Komentarze
Prześlij komentarz