Faszerowana pizza z grilla 🍕🍕🍕

Danie z serii tych, które chciałem zjeść zanim zrobiłem dobrą fotkę - zdecydowanie polecam wszystkim cierpliwym!

Składniki:
Ciasto:
  • Mąka pszenna – 500 g
  • Suszone drożdże instant – 1 opakowanie (7 g)
  • Cukier – 1 łyżka
  • Sól – 1 łyżka
  • Ciepła woda – 220 ml
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Farsz:
  • Suszone pomidory w oleju – 100 g
  • Mozzarella – 100 g
  • Grana padano lub Parmezan – 100 g
  • Pietruszka
  • Ząbek czosnku
  • Oregano
  • Dodatki:
  • Burrata – 1 szt.
  • Szynka dojrzewająca, np. parmeńska – 160 g
  • Rukola – 2 garści
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Olej po suszonych pomidorach – do skropienia pizzy
  • Mąka pszenna – do oprószenia blatu

Przygotowanie:
Mąkę łączymy w misce z suszonymi drożdżami, cukrem i solą. Dolewamy wodę, wyrabiamy ciasto i przekładamy je na blat oprószony mąką. Ciasto polewamy oliwą i zagniatamy na blacie przez kilkanaście minut, by je napowietrzyć. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około 20-30 minut. Suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę przekładamy do miski . Dodajemy mozzarellę pokrojoną w małą kostkę, ser grana padano starty na tarce o drobnych oczkach, pietruszkę, czosnek i oregano . Mieszamy. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na blacie oprószonym mąką i dzielimy na części. Każdą część rozgniatamy na placek. Na środek każdego placka nakładamy porcję farszu i sklejamy krawędzie ciasta, by utworzyło sakiewkę. Mocno dociskamy łączenia, a następnie delikatnie spłaszczamy sakiewki, tak by farsz równomiernie rozłożył się wewnątrz placka.Pizzę grillujemy po 5 minut z każdej strony. Możemy upiec ją w piekarniku lub użyć suchej patelni, gdy nie mamy grilla. Na upieczoną pizzę wykładamy rukolę, kawałki szynki i burratę porwaną na mniejsze części.










Komentarze

Popularne posty