Lody waniliowe 馃崷馃崷馃崷
M贸j debiut z domowymi lodami, wybra艂em klasyczne waniliowe, ale Ty mo偶esz skomponowa膰 sw贸j autorski smak!
Sk艂adniki:
500 ml Mleka 3,2
125 g Cukru bia艂ego
Ekstrakt waniliowy
6 呕贸艂tek
100 ml 艢mietanki 30%
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy mleko, 2/3 ilo艣ci cukru i ekstrakt waniliowy, ca艂o艣膰 podgrzewamy do momentu zagotowania. W mi臋dzy czasie, gdy mleko si臋 grzeje, ucieramy 偶贸艂tka z reszt膮 cukru. Masa musi by膰 bardzo puszysta i mie膰 jasny kolor. Zagotowane mleko 艂膮czymy z ubitymi 偶贸艂tkami, czynno艣膰 t膮 wykonujemy powoli aby nie sparzy膰 jajek, ca艂y czas mieszaj膮c. Gotowy krem angielski przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu a偶 g臋stniej膮cy krem b臋dzie si臋 lekko oblepia艂, natychmiast zdejmujemy z ognia aby znowu nie zwa偶y膰 jaj. Odstawiamy do wystygni臋cia. Nast臋pnym etapem b臋dzie po艂膮czenie 艣mietanki z kremem, wykonujemy t臋 czynno艣膰 gdy oba te sk艂adniki b臋d膮 sch艂odzone. Teraz zosta艂o tylko zamrozi膰 lody w maszynce do lod贸w albo w zamra偶arce. Smacznego!
Sk艂adniki:
500 ml Mleka 3,2
125 g Cukru bia艂ego
Ekstrakt waniliowy
6 呕贸艂tek
100 ml 艢mietanki 30%
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy mleko, 2/3 ilo艣ci cukru i ekstrakt waniliowy, ca艂o艣膰 podgrzewamy do momentu zagotowania. W mi臋dzy czasie, gdy mleko si臋 grzeje, ucieramy 偶贸艂tka z reszt膮 cukru. Masa musi by膰 bardzo puszysta i mie膰 jasny kolor. Zagotowane mleko 艂膮czymy z ubitymi 偶贸艂tkami, czynno艣膰 t膮 wykonujemy powoli aby nie sparzy膰 jajek, ca艂y czas mieszaj膮c. Gotowy krem angielski przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu a偶 g臋stniej膮cy krem b臋dzie si臋 lekko oblepia艂, natychmiast zdejmujemy z ognia aby znowu nie zwa偶y膰 jaj. Odstawiamy do wystygni臋cia. Nast臋pnym etapem b臋dzie po艂膮czenie 艣mietanki z kremem, wykonujemy t臋 czynno艣膰 gdy oba te sk艂adniki b臋d膮 sch艂odzone. Teraz zosta艂o tylko zamrozi膰 lody w maszynce do lod贸w albo w zamra偶arce. Smacznego!
Komentarze
Prze艣lij komentarz