Ciasto Banoffee 🍌🍌🍌
Banany z czekoladą i karmelem to zawsze dobre połączenie. Banoffe zyska fanów zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych! 😋
Składniki:
Składniki:
- Czekoladowa granola 250-300 g
- Masło 100 g
- Banany 5 szt.
- Cukier 150 g
- Śmietanka UHT 30% 450 ml
- Cukier puder 2 łyżki
- Limonka 1 szt.
- Woda 50 ml
Przygotowanie:
Granolę przesypujemy do miski i mieszamy z 60 g rozpuszczonego masła. Granolę równomiernie rozkładamy na dnie naczynia i delikatnie dociskamy. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Odstawiamy do wystudzenia. Banany obieramy, kroimy w grube plastry i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Patelnię rozgrzewamy, wysypujemy na dno warstwę cukru – gdy zacznie się topić, stopniowo dosypujemy resztę. Gdy karmel jest gotowy, ostrożnie dolewamy wodę. Gdy całość się połączy, dodajemy 40 g masła. Mieszamy aż do rozpuszczenia się. Dolewamy 50 ml śmietanki. Odrobinę sosu odlewamy do garnuszka (Karmel ma bardzo wysoką temperaturę). Na patelnię wykładamy banany i smażymy przez ok. 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Banany nakładamy na spód z granoli. Całość pozostawiamy, aż całkowicie ostygnie. Odlany sos wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Mocno schłodzoną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia. Ubijamy na sztywną, puszystą masę. Dodajemy cukier puder i kilka kropli soku z limonki. Ponownie ubijamy. Na wystudzone ciasto wykładamy masę śmietanową. Schłodzonym sosem robimy ozdobne wzorki na powierzchni ciasta. Ciasto przed podaniem warto schłodzić – ok. 30 minut w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz