Ciasto Banoffee 🍌🍌🍌

Banany z czekoladą i karmelem to zawsze dobre połączenie. Banoffe zyska fanów zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych! 😋

Składniki:
  • Czekoladowa granola  250-300 g
  • Masło  100 g
  • Banany  5 szt.
  • Cukier  150 g
  • Śmietanka UHT 30%  450 ml
  • Cukier puder  2 łyżki
  • Limonka  1 szt.
  • Woda  50 ml

Przygotowanie:
Granolę przesypujemy do miski i mieszamy z 60 g rozpuszczonego masła. Granolę równomiernie rozkładamy na dnie naczynia i delikatnie dociskamy. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Odstawiamy do wystudzenia. Banany obieramy, kroimy w grube plastry i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Patelnię rozgrzewamy, wysypujemy na dno warstwę cukru – gdy zacznie się topić, stopniowo dosypujemy resztę. Gdy karmel jest gotowy, ostrożnie dolewamy wodę. Gdy całość się połączy, dodajemy 40 g masła. Mieszamy aż do rozpuszczenia się. Dolewamy 50 ml śmietanki. Odrobinę sosu odlewamy do garnuszka (Karmel ma bardzo wysoką temperaturę). Na patelnię wykładamy banany i smażymy przez ok. 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Banany nakładamy na spód z granoli. Całość pozostawiamy, aż całkowicie ostygnie. Odlany sos wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Mocno schłodzoną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia. Ubijamy na sztywną, puszystą masę. Dodajemy cukier puder i kilka kropli soku z limonki. Ponownie ubijamy. Na wystudzone ciasto wykładamy masę śmietanową. Schłodzonym sosem robimy ozdobne wzorki na powierzchni ciasta. Ciasto przed podaniem warto schłodzić – ok. 30 minut w lodówce.













Komentarze

Popularne posty